Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Gondolatok a kölyökpezsgőről

  A kölyökpezsgő különleges szerepet tölt be a pezsgők között, ami igazából csak nevével kapcsolódik az alkoholos társaihoz, egyébként valójában egy szénsavas gyümölcsitalról beszélhetünk.
   
  A 90-es évek elején hazánk egyedülálló termékként jelentette meg a kölyökpezsgőt, mely egy kiemelkedően magas gyümölcstartalommal rendelkező alkoholmentes pezsgőital volt. Nagy népszerűségnek örvendett az izsáki pezsgőüzemben készült ital, aminek külön érdekessége, hogy ez a termék volt az első ebben a kategóriában, így joggal kaphatta volna meg a hungarikum jelzőt. Az akkor Hupikék Törpikék nevet kapott gyerekital szinonimájává vált az alkoholmentes pezsgőnek.
   
  Érdekessége a technológiában rejlik, nevét is innen kapta, mivel itt az alap nem bor, hanem egy stabilizált gyümölcslé, mely a habzóborhoz hasonlóan hozzáadott szén-dioxiddal rendelkezik. Innen a pezsgő elnevezés. Kiemelendő, hogy az alap mindig magas gyümölcstartalommal rendelkezik, valamint nem tartalmaz hozzáadott mesterséges színezőanyagot és tartósítószert, ezért olyan kedvelt ital a gyerekek körében.
   
  Gondolatok a kölyökpezsgőről
   
  Illatában és ízében is rendkívül gyümölcsös, édes, intenzív felhabzású, élénk buborékok jellemzik. Szinte bármilyen gyümölcsből készülhet, a legelterjedtebbek az alma, barack, szőlő, szamóca, málna ízvilágúak. Hozzáadott szén-dioxid tartalma miatt nyomásálló palackba töltik, tehát mindig vastagabb, testesebb palackban, drótkengyeles pezsgős dugóval lezárva találjuk. Népszerűségüket fokozza, hogy az „igazi” pezsgőkkel azonos megjelenésűek és vidám, színes, mesefigurákkal teli megkapó címkéik vannak.
   
  Elsősorban a felnőttekkel együtt ünneplő gyerekeket célozza meg, de szívesen fogyasztják alkoholos italt nem iható felnőttek is. A gyerekeknek igazi öröm, hogy „felnőttként” koccinthatnak ők is, születésnapi zsúrok, gyerek partik nélkülözhetetlen kellékévé vált. Itthon a Disney szereplőktől, tini sorozatok főhősein át, Süsütől Tom&Jerry-ig mindennel találkozhatunk a címkéken. Magyarországon a Vitapress Kft. meghatározó szerepelője a gyermekpezsgő-piacnak. Megjelenésében alkottak különlegeset, ők gyártottak először a világon teljes palackot beborító, zsugorfóliába csomagolt pezsgőt. Négy kontinens 45 országában partnercégekkel együtt folyamatosan megújuló kínálattal rendelkeznek. Disney és Warner licensz alapján gyártott és saját grafikával ellátott termékek tartoznak szortimentjükbe.
   
  Kölyökpezsgő
   
  Mára azonban külföldön is elterjedtté vált, szerte a világon készítenek vidám pezsegő gyümölcsitalokat. A franciáknál ismert Champomy a „Bulizás, természetesen” jelmondattal hirdeti három féle valódi gyümölcsből csupán szén-dioxid hozzáadásával készült, alkoholmentes italát. A belga Pure Heaven szintén kiemeli, hogy nem tartalmaz mesterséges színezéket és hozzáadott cukrot, hat féle gyümölcsből készített italát ajánlja gyereknek. Míg az olasz Agnelli cég pedig Bambino Party néven alma, barack vagy málna ízű kölyökpezsgőjét ajánlja.
   
  Kölyökpezsgők
   

  Vigyázni kell, mit rejt a címke

  Az eddigiekkel ellentétben azonban, ha nem vagyunk elég figyelmesek olyan terméket is vásárolhatunk, ami nem csak természetes összetevőket tartalmaz. Ezek viszont pont a kölyökpezsgő előnyeit szorítják háttérbe. Mesterséges színezékek, allergén adalékanyagok, citromsav, tartósítószerek… Csupa olyan anyag, ami mellett a 12%-os gyümölcstartalom már elenyészőnek tűnik.
   

  Az alkoholmentes pezsgő

  Bár a kölyökpezsgő alkoholmentes, mégsem egyezik meg az alkoholmentes pezsgő fogalmával. A kettő között technológiai eltérés van. Valódi borból készült, az alkoholt különleges, hideg vákuum technológiával távolítják el a kész kierjedt borból. Magyarországon a Törley Pincészet készít alkoholmentes, édes fehér és rosé pezsgőt.
   
   
   
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Keresés