Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
  • Diétás finomságok sütőtökből

    A sütőtököt nemcsak pikáns, édes íze miatt szeretjük, de alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt a diétázóknak is ideális táplálék. Ráadásul magas vitamin- és tápanyag tartalmának köszönhetően szuper egészséges eledel.
     
    A narancssárga zöldséget sokáig az indiánok fogyasztották. Nem is véletlen ez, hiszem számos jótékony hatása van: a feslőlégúti betegségek gyógyírja, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású. Emellett hatékony szívműködési zavarok ellen, kiváló hashajtó, vízhajtó és béltisztító, meggátolja a szervezet túlsavasodását, gyulladáscsökkentő hatása miatt régen égési sérülések utókezelésében borogatásként használták. De ajánlják allergiákra és bőrpanaszok ellen (pattanásos bőrre kifejezetten) is.
     
    Íme 3 sütőtökös finomság, melyek akár az ünnepi asztalra is kerülhetnek!
     

    Tökleves körtével

    Diétás finomságok sütőtökből

    Hozzávalók: 

    50 dkg sütőtök
    1 db körte
    1 fej vöröshagyma
    1 evőkanál vaj, 4 dl víz
    1 húsleveskocka
    3 dl tejszín
    4 dl 100%-os körtelé
    őrölt gyömbér, őrölt fehérbors

    Elkészítés: 
    A nagyobb darabokra vágott tököt héjastul 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15-20 percre, míg megpuhul. Ha elkészül, kicsit félretesszük hűlni, majd lehúzzuk a héját, és villával összetörjük a húsát. Közben egy nagyobb lábosban megpároljuk az apróra vágott hagymát, majd felforraljuk 1 dl vízzel és a leveskockával. Amikor már nem túl meleg, összeturmixoljuk a tökkel. Ezután az egész masszát visszaöntjük a lábosba, és hozzákeverjük a tejszínt, a maradék vizet, a körtelevet és a fűszereket. Folyamatos kevergetés mellett felhevítjük, de nem forraljuk fel! Végül a kimagozott, meghámozott, vékony szeletekre vágott körtét eloszlatjuk a tányérokban, és ráöntjük a levest.
     
     

    Sütőtökös-spenótos saláta

    Diétás finomságok sütőtökből
    Hozzávalók:
    1 db (vagy fél) sütőtök
    1 db vöröshagyma
    1 db/fél citrom
    3 marék spenótlevél
    Kókuszzsír
    Olívaolaj
    Mustár
    Fenyőmag
    Méz
    Só, bors, curry
     
    Elkészítés:
    Fél fej vöröshagymát megpirítunk kókuszzsíron, majd hozzáadunk egy fél felkockázott sütőtököt. Megpirítjuk egy kicsit a hagymán, majd felöntjük egy kevés vízzel, és egy kis ideig pároljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzunk és tehetünk rá curryt is. Figyelünk, hogy ne főjön túl puhára, csak annyira, hogy a villát jól bele tudjuk szúrni. Ha kész, kis ideig hűlni hagyjuk, és hozzáadunk kb. 3 marék spenótlevelet. Egy tálkában összekeverjük a fél citrom levét 2 kanál mézzel, 4 evőkanál olívaolajjal és 2 evőkanál mustárral, majd ráöntjük a dresszinget a zöldségekre. Átkeverjük a salátát, a végén pedig megszórjuk egy marék pirított fenyőmaggal.
     

     

    Őzi csirkecomb almával, zsályával, sütőtökkel

    Diétás finomságok sütőtökből

    Hozzávalók (4 személyre):

    4 db csirke felső comb

    őrölt fekete bors
    őrölt chili
    1 ek. vaj
    6-7 db friss zsályalevél
    3 db alma
    2 db sárgarépa
    500 g orange sütőtök
    1 dl félszáraz fehér bor
     

    Elkészítés:

    Megtisztítjuk a csirkét, a csontnál kissé bevágjuk, hogy jól átsüljön, majd sózzuk és borsozzuk, és 10 percig hagyjuk állni.
    Meghámozzuk és kisebb kockákra vágjuk a sütőtököt. A sárgarépát is megpucoljuk és felkarikázzuk. Az alma magházát kiszedjük és felkockázzuk. A sütőtököt külön tálba tesszük. Az almát és a répát pedig egy nagy tálban összekeverjük.
    A csirkecombot egy serpenyőben vajon elsütjük úgy, hogy előbb a bőrével lefelé fordítjuk, hogy kisüljön a zsírja. Kis idő alatt kérget sütünk, majd kivesszük a serpenyőből. A serpenyőben maradt fűszeres, olvasztott vajat felöntjük a borral. Magas hőfokon hevítjük, hozzáadjuk a felaprított zsálya leveleket és felére besűrítjük. Majd beletesszük a sütőtököt és sóval, kevés chilivel átforgatjuk. Rövid ideig főzzük, és hozzákeverjük a répát és az almát is. Csak pár percig főzzük így, majd az egészet egy hőálló tálba vagy tepsibe tesszük és eloszlatjuk. Itt is megszórhatjuk még sóval és őrölt chilivel.
    Ráhelyezzük az elősütött csirkecombokat és előmelegített, 180 C fokos sütőben kb. 30 percig sütjük. Az elkészült finomságot rizibizivel vagy párolt rizzsel tálaljuk. 
     
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Ezeket is ajánljuk

Keresés