4 + 1 szuper nyalánkság az ünnepi asztalra
Szerző: Ivanyos Judit
Ha végképp túladagolta már a család a mézeskalácsot és szaloncukorot, és már gondolni se tudnunk a klasszik nyalánkságokra, akkor ideje néhány újdonságot bevetni. 4 + 1 szokatlan, de annál finomabb és feltűnőbb édességtipp.
1. Mikulás sapkája brownie
Hát nem ennivalóak? Ez az édesség nemcsak finom és nagyon látványos, de kifejezetten könnyű elkészíteni. Használhatsz hozzá előre csomagolt brownie-t, de magad is elkészítheted a sütialapot. A „sapka” fehér szegélyét pedig vaníliás mascarponés krém adja. A gyerekek imádni fogják!
Hozzávalók
A mikulás sapjája brownie-hoz (12-16):
12-16 brownie, lehűtve és formára vágva (használhatsz hozzá kör alakú formát)
12-16 jól megtisztított eper
Vaníliás mascarponés vajkrém hozzávalói:
½ csészényi sótlan, szobahőmérsékletű vaj
8 dkg mascarpone sajt, szobahőmérsékleten
2-1 / 2-3 bögre porcukor
2 kiskanál vanília-kivonat
1 evőkanűl. só
Elkészítés:
Egy mixer segítségével verd fel a vajat, a sajtot és a mascarponét, amíg könnyű és krémes nem lesz – kb. 2 perc. Majd add hozzá a krémhez a vanília kivonatot és a sót. Ezután szórd bele a 1-2 bögre cukrot – figyelj a fokozatos adaglásra, és keverd el jól, amíg sima nem lesz. Szükség esetén adhatsz hozzá még több cukrot, ha még nem érzed elég édesnek. Ha kész a krém, tedd rá a brownie-k tetejére a mikulás „gallérját” – használhatsz ehhez kiskanalat. Vágd le a földieper alját, majd fenékkel lefelé helyezd fel azt a brownie-ra, hogy biztosan fennmaradjon bele is nyomhatod egy kicsit. A mikulás sapkájának pomponja szintén a mascarponés krémmel készülhet.
2. Téli süti kesztyű
Szintén egyszerűen elkészíthető finomság, akaszthatjuk akár a fára, de az üdvözlőkártya mellett is nagyon jól mutat.
Hozzávalók:
1 bögre lágy vaj,
1 bögre cukor
¼ kiskanál sütőpor
1 kiskanál só
1 db tojás
2 ¼ teáskanál vanília
1 bögre liszt
Pirított cukormáz (opcionális mennyiség)
Elkészítés:
Keverd össze a vajat egy tálban egy elektromos mixer segítségével (nagy sebességgel, 30 másodpercig). Add hozzá a cukrot, a sütőport és a sót, és keverd addig, hogy minél kevesebb összetevő maradjon a tál szélén. Majd mixeld össze a tojást a vaníliával, amíg jól össze nem áll. Ezután add hozzá apránként a lisztet és keverd össze a mixer segítségével. Különítsd el a tésztát két részre. Majd fedd le és tedd a tésztát a hűtőbe 1-3 órára, hogy kihűljön.
Ezután nyújtsd ki a tésztát, fogj egy kesztyű alakú formát, és szaggasd ki a formákat. Hogy ne vesszen kárba a tészta, a nyújtást többször is elvégezheted. Majd a kivágott formákat tedd rá egy sütőpapírral ellátott sütőtálba úgy, hogy azok kb. 2 cm távolságra legyenek egymástól. Süsd meg egy előmelegített sütőben kb. 8 percig, vagy amíg meg nem sülnek. Ha kész, tedd bele egy tálba, és rakd egy hűvös helyre hűlni. Szórhatsz a tetejére porcukrot. Miután állni hagytad pár órát, már díszítheted is a kesztyűket.
Díszítés pirított cukormázzal
Hozzávalók:
3 bögre porcukor
2 evőkanál tej
1 teáskanál vanília
Ételszínezők
Elkészítés:
Keverd össze a porcukrot a tejjel és a vaníliával egy közepes méretű tálban. Különítsd el több részre az ételszínezők mennyisége szerint, és mindegyik részhez adj egy színt. Majd díszítsd tetszés szerint a kis kesztyűket.
3. Ropi fenyőfa
Könnyen és gyorsan elkészíthető látványos finomság. A hozzávalókat bármelyik sütemény vagy ételdíszítő boltban megveheted.
Hozzávalók:
Zöld olvadó cukor/csoki
Apró színes cukorka golyócskák
Csillag alakú cukorkák
Ételdíszítő flakon
1 csomag ropi (lehetőleg nem a legkisebb fajta)
Elkészítés:
Tedd bele az olvadó cukrot egy percre a mikrohullámú sütőbe, hogy elkezdjen felolvadni, vigyázz ne olvaszd meg teljesen, a lényeg, hogy megpuhuljon. Tölts bele egy kanálnyi olvadó cukrot flakonba, és várd meg, hogy kicsit kihűljön, mert a flakon is túlmelegedhet. Egy alumínium fóliára helyezd rá a ropikat. Fontos, hogy tapadásmentes fóliát használj, hogy később ne ragadjon hozzá az olvadó cukor. Készíts fenyőkoronát a ropira az olvadó cukor segítségével. Kezd a tetején, majd menj át rajta többször, hogy elég vastagok legyenek az „ágak”. A tetején érdemes egy kilógó részt hagyni, hogy a csillagot is rögzíthesd. Az olvadó cukor gyorsan kihűl, így ajánlott minél gyorsabban dolgozni. Miután kész vagy a fakoronával, gyorsan szórd rá a színes cukorkákat és tedd fel a tetejére csillagot. Várd meg, míg megkeményedik, és csak utána húzd le óvatosan a fóliát – vigyázz törékeny.
4. Muffin-fagyi karácsonyfa
Finom desszert és jól használható dekoráció. Elkészítése körülbelül 45 perc.
Hozzávalók (db):
6 csokoládé vagy vanília muffin
3 bögre házi vagy bolti vaníliás cukormáz
2 evőkanál zöld élelmiszer színezőanyag
6 fagylalttölcsér
Ehető ezüst golyócskák
Porcukor
Nyomózsák
Elkészítés:
Ha szükséges, vágd le a maffinok tetejét, hogy sima felületük legyen. Kenjél egy réteg cukormázat a muffinok tetejére, hogy rá tudd majd helyezni a tölcsért. Keverd össze az ételfestéket a maradék cukormázzal, annyi ételfestéket tegyél hozzá, hogy elérd a kívánt színt. Kend be a zöld masszával a tölcsért. Majd a maradék cukormázas krémet töltsd bele a nyomózsákba, és nyomj apró pöttyöket a már kiszínezett tölcsérre (így még jobban egy fenyőfára fog emlékeztetni). Majd ügyesen helyezd a pontok tetejére az ehető ezüst golyócskákat. Dolgozz gyorsan, mert az ételszínező hamar megszilárdul. Ha kész, tedd egy hűvös helyre, hogy megdermedjen.
+1. Karácsonyfadísz puffasztott rizsből
Gyorsan és egyszerűen elkészíthető ünnepi finomság, a karácsonyfára is akaszthatjuk.
Hozzávalók:
¼ bögre vaj + egy kevés a kezedhez (a puffasztott rizs golyóvá formálásához)
1 csomag mályvacukor
1 evőkanál vanília
6 bögre sima puffasztott rizs pehely
Színezett apró, golyóformájú cukorkák
Rolós cukorka (Rolo candy)
Fogpiszkáló
Elkészítés:
Olvaszd fel a vajat egy nagyobb lábosban. Majd add hozzá a mályvacukrot és keverd folyamatosan, hogy folyós maradjon. Add hozzá a vaníliát és kavargasd tovább. Szórd bele a rizspelyheket, és keverd addig, amíg az összes pehely beleolvad a pillecukor elegybe. Vajazd meg a kezed jól, és készíts a masszából 6 golyót. Ügyelj arra, hogy elég tömörek legyenek. Dolgozz gyorsan - gyúrd a golyókhoz a színezett cukorkákat. Egy fogpiszkáló segítségével szúrd bele a golyók egyik végébe a rolós cukorkákat (ez lesz a dísz fogója). Teljesen átszúrhatod a fogpiszkálókkal a golyócskákat, fogyasztásuknál azonban ügyelni kell a pálcikákra.