Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Miért pezsgővel koccintunk szilveszterkor?

  Ha szilveszter, akkor pezsgő! De miért pont pezsgővel szokás koccintani újévkor? Mi köze a habzó italnak az újévi szokásokhoz?
   
  Szilveszter és újév napjához rengeteg hagyomány köthető. A régi mondások szerint olyan lesz az év, amilyen az újév. Ha nem tartjuk be a szilveszteri tradíciókat, akkor egész évben elkerülhet bennünket a szerencse és balszerencse kísérheti az új esztendőnket.
   
  Miért pezsgővel koccintunk szilveszterkor?
   
  A hagyományok szerint szilveszterkor szokás volt durrogtatni és hangoskodni, elűzve ezzel az óév minden búját és bánatát. Éjfél elteltével csakis gazdagságot hozó italt szabad fogyasztani, mert akkor az újévben nem kell hiányt szenvednünk semmiben, bőség és fényűzés vár ránk.
   

  A pezsgő története

  Évszázadokkal ezelőtt a pezsgőt csupán az elitebb rétegek köreiben volt szokás fogyasztani, ugyanis luxus italként tartották számon. Elsőként az 1600-as években készítettek pezsgőt, noha csak véletlenül. Dom Perignon francia szerzetes ugyanis túl sokáig hagyta erjeszteni a bort, megalkotva ezáltal a habzó italt.
  Akkoriban 1-1 üveg pezsgő elkészítése 2-3 évig is eltartott, ráadásul jelentős részük fel is robbant. A kis mennyiségben készített üvegbe zárt aranyat horribilis áron értékesítettek, amelyet csupán a tehetősebb rétegekben tudtak megvásárolni. Így vált a pezsgő a felsőbb rétegek kedvenc habzó italává, amelyet előszeretettel fogyasztottak a nemesi családok mulatságain.
   
  Az 1850-as években indult meg a nagyipari pezsgőgyártás, amely az újabb technológiáknak köszönhetően lehetővé tette, hogy akár napi 7-8000 üveg habzó italt állítsanak elő egyszerre. A növekvő kínálat az árak csökkenését eredményezte, így pedig már az alsóbb rétegek előtt is megnyílt a lehetőség, hogy 1-1 pohár pezsgővel koccintsanak az ünnepeken, szilveszterkor.
   
  Az árcsökkenés ellenére a pezsgőt napjainkban is luxus italként tartjuk számon. Előszeretettel koccintunk vele családi összejöveteleken, évfordulókon, jeles eseményeken, karácsonykor, vagy akár újévkor is.
   

  Miért pont pezsgő?

  A luxus érzete hozzá tartozik a szilveszterhez. Ha fényűző, drága és úri italt fogyasztunk az újév első perceiben, akkor az év hátralévő részében is gazdagság, pompa és bőség vár ránk. Ha szerencsénket nem szeretnénk a véletlenre bízni, akkor időben szerezzünk be szilveszter előtt néhány üveg pezsgőt, hogy barátainkkal is koccinthassunk egy sikeresebb újév reményében.
   
  Ha nem szeretjük a pezsgőt, de szeretnénk elkerülni az ínséges időket, akkor gazdagítsuk habzó italunkat és készítsünk ízletes pezsgőkoktélokat.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Keresés