• 4 + 1 szuper nyalánkság az ünnepi asztalra

    Ha végképp túladagolta már a család a mézeskalácsot és szaloncukorot, és már gondolni se tudnunk a klasszik nyalánkságokra, akkor ideje néhány újdonságot bevetni. 4 + 1 szokatlan, de annál finomabb és feltűnőbb édességtipp.
     

    1. Mikulás sapkája brownie

    Mikulás sapkája brownie
     
    Hát nem ennivalóak? Ez az édesség nemcsak finom és nagyon látványos, de kifejezetten könnyű elkészíteni. Használhatsz hozzá előre csomagolt brownie-t, de magad is elkészítheted a sütialapot. A „sapka” fehér szegélyét pedig vaníliás mascarponés krém adja. A gyerekek imádni fogják!
     
    Hozzávalók
     
    A mikulás sapjája brownie-hoz (12-16):
    12-16 brownie, lehűtve és formára vágva (használhatsz hozzá kör alakú formát)
    12-16 jól megtisztított eper
     
    Vaníliás mascarponés vajkrém hozzávalói:
    ½ csészényi sótlan, szobahőmérsékletű vaj
    8 dkg mascarpone sajt, szobahőmérsékleten
    2-1 / 2-3 bögre porcukor
    2 kiskanál vanília-kivonat
    1 evőkanűl. só
     
    Elkészítés:
    Egy mixer segítségével verd fel a vajat, a sajtot és a mascarponét, amíg könnyű és krémes nem lesz – kb. 2 perc. Majd add hozzá a krémhez a vanília kivonatot és a sót. Ezután szórd bele a 1-2 bögre cukrot – figyelj a fokozatos adaglásra, és keverd el jól, amíg sima nem lesz. Szükség esetén adhatsz hozzá még több cukrot, ha még nem érzed elég édesnek. Ha kész a krém, tedd rá a brownie-k tetejére a mikulás „gallérját” – használhatsz ehhez kiskanalat. Vágd le a földieper alját, majd fenékkel lefelé helyezd fel azt a brownie-ra, hogy biztosan fennmaradjon bele is nyomhatod egy kicsit. A mikulás sapkájának pomponja szintén a mascarponés krémmel készülhet.
     

    2. Téli süti kesztyű

    Süti kesztyű a nagy hidegekre
     
    Szintén egyszerűen elkészíthető finomság, akaszthatjuk akár a fára, de az üdvözlőkártya mellett is nagyon jól mutat.
     
    Hozzávalók:
    1 bögre lágy vaj,
    1 bögre cukor
    ¼ kiskanál sütőpor
    1 kiskanál só
    1 db tojás
    2 ¼ teáskanál vanília
    1 bögre liszt
    Pirított cukormáz (opcionális mennyiség)
     
    Elkészítés:
    Keverd össze a vajat egy tálban egy elektromos mixer segítségével (nagy sebességgel, 30 másodpercig). Add hozzá a cukrot, a sütőport és a sót, és keverd addig, hogy minél kevesebb összetevő maradjon a tál szélén. Majd mixeld össze a tojást a vaníliával, amíg jól össze nem áll. Ezután add hozzá apránként a lisztet és keverd össze a mixer segítségével. Különítsd el a tésztát két részre. Majd fedd le és tedd a tésztát a hűtőbe 1-3 órára, hogy kihűljön.
     
    Ezután nyújtsd ki a tésztát, fogj egy kesztyű alakú formát, és szaggasd ki a formákat. Hogy ne vesszen kárba a tészta, a nyújtást többször is elvégezheted. Majd a kivágott formákat tedd rá egy sütőpapírral ellátott sütőtálba úgy, hogy azok kb. 2 cm távolságra legyenek egymástól. Süsd meg egy előmelegített sütőben kb. 8 percig, vagy amíg meg nem sülnek. Ha kész, tedd bele egy tálba, és rakd egy hűvös helyre hűlni. Szórhatsz a tetejére porcukrot. Miután állni hagytad pár órát, már díszítheted is a kesztyűket.
     

    Díszítés pirított cukormázzal

     
    Hozzávalók:
    3 bögre porcukor
    2 evőkanál tej
    1 teáskanál vanília
    Ételszínezők
     
    Elkészítés:
    Keverd össze a porcukrot a tejjel és a vaníliával egy közepes méretű tálban. Különítsd el több részre az ételszínezők mennyisége szerint, és mindegyik részhez adj egy színt. Majd díszítsd tetszés szerint a kis kesztyűket.
     

    3. Ropi fenyőfa

    Ropi fenyőfa
     
    Könnyen és gyorsan elkészíthető látványos finomság. A hozzávalókat bármelyik sütemény vagy ételdíszítő boltban megveheted.
     
    Hozzávalók:
    Zöld olvadó cukor/csoki
    Apró színes cukorka golyócskák
    Csillag alakú cukorkák
    Ételdíszítő flakon
    1 csomag ropi (lehetőleg nem a legkisebb fajta)
     
    A ropifenyő hozzávalói
     
    Elkészítés:
    Tedd bele az olvadó cukrot egy percre a mikrohullámú sütőbe, hogy elkezdjen felolvadni, vigyázz ne olvaszd meg teljesen, a lényeg, hogy megpuhuljon. Tölts bele egy kanálnyi olvadó cukrot flakonba, és várd meg, hogy kicsit kihűljön, mert a flakon is túlmelegedhet. Egy alumínium fóliára helyezd rá a ropikat. Fontos, hogy tapadásmentes fóliát használj, hogy később ne ragadjon hozzá az olvadó cukor. Készíts fenyőkoronát a ropira az olvadó cukor segítségével. Kezd a tetején, majd menj át rajta többször, hogy elég vastagok legyenek az „ágak”. A tetején érdemes egy kilógó részt hagyni, hogy a csillagot is rögzíthesd. Az olvadó cukor gyorsan kihűl, így ajánlott minél gyorsabban dolgozni. Miután kész vagy a fakoronával, gyorsan szórd rá a színes cukorkákat és tedd fel a tetejére csillagot. Várd meg, míg megkeményedik, és csak utána húzd le óvatosan a fóliát – vigyázz törékeny.
     

    4. Muffin-fagyi karácsonyfa

    Muffin karácsonyfa
     
    Finom desszert és jól használható dekoráció. Elkészítése körülbelül 45 perc.
     
    Hozzávalók (db):
    6 csokoládé vagy vanília muffin
    3 bögre házi vagy bolti vaníliás cukormáz
    2 evőkanál zöld élelmiszer színezőanyag
    6 fagylalttölcsér
    Ehető ezüst golyócskák
    Porcukor
    Nyomózsák
     
    Elkészítés:
    Ha szükséges, vágd le a maffinok tetejét, hogy sima felületük legyen. Kenjél egy réteg cukormázat a muffinok tetejére, hogy rá tudd majd helyezni a tölcsért. Keverd össze az ételfestéket a maradék cukormázzal, annyi ételfestéket tegyél hozzá, hogy elérd a kívánt színt. Kend be a zöld masszával a tölcsért. Majd a maradék cukormázas krémet töltsd bele a nyomózsákba, és nyomj apró pöttyöket a már kiszínezett tölcsérre (így még jobban egy fenyőfára fog emlékeztetni). Majd ügyesen helyezd a pontok tetejére az ehető ezüst golyócskákat. Dolgozz gyorsan, mert az ételszínező hamar megszilárdul. Ha kész, tedd egy hűvös helyre, hogy megdermedjen.
     

    +1. Karácsonyfadísz puffasztott rizsből

    Karácsonyfadísz
     
    Gyorsan és egyszerűen elkészíthető ünnepi finomság, a karácsonyfára is akaszthatjuk.
     
    Hozzávalók:
    ¼ bögre vaj + egy kevés a kezedhez (a puffasztott rizs golyóvá formálásához)
    1 csomag mályvacukor
    1 evőkanál vanília
    6 bögre sima puffasztott rizs pehely
    Színezett apró, golyóformájú cukorkák
    Rolós cukorka (Rolo candy)
    Fogpiszkáló
     
    Elkészítés:
    Olvaszd fel a vajat egy nagyobb lábosban. Majd add hozzá a mályvacukrot és keverd folyamatosan, hogy folyós maradjon. Add hozzá a vaníliát és kavargasd tovább. Szórd bele a rizspelyheket, és keverd addig, amíg az összes pehely beleolvad a pillecukor elegybe. Vajazd meg a kezed jól, és készíts a masszából 6 golyót. Ügyelj arra, hogy elég tömörek legyenek. Dolgozz gyorsan - gyúrd a golyókhoz a színezett cukorkákat. Egy fogpiszkáló segítségével szúrd bele a golyók egyik végébe a rolós cukorkákat (ez lesz a dísz fogója). Teljesen átszúrhatod a fogpiszkálókkal a golyócskákat, fogyasztásuknál azonban ügyelni kell a pálcikákra.