Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
  • Dobd fel egyszerűen az unalmas szilveszteri virsli-lencse-malac menüt!

    3 megbolondított recept és jó pezsgők

    Fotó: del.h-cdn.co
     
    3 fergeteges menü a hagyományos szilveszteri alapanyagokból és hozzájuk 1-1 kiváló pezsgő. Jó étvágyat hozzájuk! 

    Házilag készített „mindent bele” hot-dog

     
    Dobd fel egyszerűen az unalmas szilveszteri virsli-lencse-malac menüt!

    Fotó: Garamvári / del.h-cdn.co
     
    A virsli állandó visszatérő eleme a szilveszteri partiknak, éppen ezért nem árt kicsit újragondolni. Ha az idő engedi, az unalmas virsli-kenyér-mustár trió helyett a virsli (jó minőségű!) akár házilag készített péksüteménybe (recept itt) belerakva helyezve ezúttal hot-dogként szervírozható. Innetől kezdve pedig nincs megállás, csak a fantázia szab határt a további tuningnak. Szerintünk mindenképpen kerüljön bele valami szaftosabb, zsírosabb kiegészítő – hosszú estére készülünk, ilyenkor jól jön a masszívabb alapozás. Nem árt, ha van a gyomrunkban valami masszív, hosszú az este. Kiválóan passzol a cheddar sajt és a bacon, „fűszernek” pedig mehet hozzá karikázott savanyú uborka (egy lehetséges változat itt).
     
    Ajánlott pezsgő: Garamvári Furmint Brut
    A pezsgő stílusát a furmint szőlőfajta jegyei határozzák meg. A másoderjesztés és az érlelés minimum 18 hónapon át tart, ez a pezsgőt lekerekíti és némi édeskés fűszerességet is kölcsönöz neki. Ezzel együtt a savak továbbra is hangsúlyosak maradnak, a magas savtartalmú borok/pezsgők pedig mindig remekül harmonizálnak a zsírosabb ételekkel. A magas savak tudnak ugyanis jól „áthatolni” a zsírosságon, ezáltal remekül frissítik a falatot. Egy korty-egy falat: tökéletes élmény!
     


    Egzotikus lencseragu

    Dobd fel egyszerűen az unalmas szilveszteri virsli-lencse-malac menüt!

    Fotó: Garamvári / gaultmillau.hu
     
    Nem kell megijedni, alapvetően egy hagyományos sűrűbb, lencsesalátáról van szó. Az étel különlegességét inkább a fűszerezés adja. Ízlés szerint használjuk a sherry-t, mézet, római köményt, citromot (héját reszelve, levét préselve) és a szójaszószt. A végeredmény egy nagyon izgalmas édes-sós ízorgia lesz (egy egyszerűbb változat receptje itt található). Akár csirkecsíkokat is lehet hozzá kisütni, az igazán bevállalósak pedig még chili-t is rakhatnak bele, hogy egy harmadik domináns íz is megjelenjen.
     
    Ajánlott pezsgő: Garamvári Don Giovanni
    Először 2006-ban, Mozart születésének 250. évfordulóján készült ez a viszonylag magas cukortartalmú (20-25g/l) száraz pezsgő, amely pinot blanc és chardonnay alapborból készült tradicionális eljárással. Kiváló választás a lencseraguhoz, mert remekül tud játszani a szójaszósz sósságával, miközben kiemeli a méz és a sherry édességét.
     
     

    Csak kívül klasszik malacsült

    Dobd fel egyszerűen az unalmas szilveszteri virsli-lencse-malac menüt!

    Fotó: Garamvári / schef.hu
     
    A szilveszteri lakomák elmaradhatatlan résztvevője a malac (az ő nagy bánatára). Amit mi ajánlunk, az egy kívül hagyományos, belül viszont kicsit megbolondított változat. A malac bőrére mehetnek az alapfűszerek, nem kell különleges zöldfűszereket használni, így szépen kijön a malac íze. A bőr és a hús közé tölteléknek viszont készítsünk egy áfonyás, szilvás káposztás mixet (recept itt). Sütéskor ne spóroljunk a zsiradékkael; egjobb a vaj.
     
    Ajánlott pezsgő: Garamvári Evolution Rosé
    100% pinot noir kékszőlőből készült rozé pezsgő. Szilárd gerincű tétel, finom savkkal, illetve másoderjesztésből származó kevés cserzőanyaggal. Kiváló választás a malachoz, az ugyanis már rég túlhaladott nézet, hogy a vörösbor a vörös húsokhoz, a fehér bor pedig a fehér húsokhoz illik. Így bár a malac inkább a fehér húsúak közé tartozik, ízekben rendkívül gazdag, karakteres, remekül illik hozzá egy tartalmasabb rozé, amolyan átmenetként. Ha mégis maradnál a hagyományoknál, és fehér pezsgőt választanál, akkor is van számodra egy különleges ajánlatunk, a blanc de noirs.

    Blanc de noirs (blandönoár – feketéből fehér) pezsgő: a kifejezés arra utal, hogy a fehér bor csak kékszőlőből készült. Az eredeti francia pezsgők és más habzóborok, amelyeket csak pinot noirból és/vagy pinot meunier-ből (pino mönyijé) állították elő, általában sokkal testesebbek, gazdag gyümölcsösséggel és hosszú lecsengéssel. Az Amerikai Egyesült Államokban a blanc de noir (BdN) felirat jelezheti azt is, hogy enyhe rózsaszínes árnyalatot fedezhetünk fel a borban. Ezekre a borokra jellemző a szép savkészlet, esetenként egy leheletnyi cserzőanyaggal.
     
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket
Címkék: szilveszter