Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
  • Mutatjuk a legtutibb karácsonyi pulykareceptet


    Szerző: szilveszter.hu
    Hogy jó lesz-e a pulykasültünk, az részben már a boltban eldől. A finom eredményhez ugyanis elengedhetetlen a jó minőségű, friss pulykahús. Nem muszáj nekigyürkőzni az egészben sült állatnak, választhatsz mellet, combot, amikkel változatos fogásokat készíthetsz.
     

    A sütés megkezdése előtt van egy további buktató. Sokan nem tudják ugyanis, hogy a húst időben ki kell venni a hűtőből, a pulykának sütés előtt érdemes szobahőmérsékletűre melegednie. Ez garantálja, hogy a hús egyenletesen süljön át, ne maradjon nyers a közepe.

    A pulykasült alfája és omegája a ropogós, barna bőr, amit szintén nem egyszerű jól elkészíteni, pedig csak egy apró trükkre van szükség ehhez. Az utolsó tíz percben a sütőt 180 fokról 220 fokra kell tekerni! Így a pulyka jól átsül, a bőre pedig finom, roppanós réteggé változik.  Fontos, hogy sütés közben negyed óránként locsolgasd a pulykát: így lesz igazán szaftos a hús, elkerülhető a kiszáradás, a bőr pedig zamatos ízt kap.

    Van még pár fontos apróság, amikre szintén jó odafigyelni, hogy az egész vacsora tökéletes legyen. Mit ér ugyanis a jó pulykahús, ha ízetlen a húslé, kevés a töltelék, sótlan a köret? A szárnyas jól variálható édes gyümölcsökkel, gesztenyével, májas töltelékkel egyaránt.

    És akkor következzen a különleges karácsonyi recept:

    Gesztenyével töltött hosszúcomb
     
    HOZZÁVALÓK:
    2 db pulyka hosszúcomb, 50 dkg főtt, hámozott gesztenye, 40 dkg aszalt szilva, 1 nagy cukkini, 4-6 szál zöldhagyma, 2 szikkadt zsemle vagy kifli, 2 tojás, só, bors, őrölt római kömény, 2 dl olaj
     
    ELKÉSZÍTÉS:
    A combot előző este alaposan bedörzsöljük sóval, borssal. Az aszalt szilvát és a szikkadt zsemlét külön-külön kevés vízbe beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük. A főtt gesztenyét felaprítjuk és egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldhagymát, a lereszelt cukkinit, a kicsavart, elmorzsolt zsemlét, a tojást és a fűszereket. Alaposan összedolgozzuk és a bőr alá betöltjük. Ha marad ki töltelék, gombócokká formázzuk, és egy mélyebb tepsiben a hús mellé helyezzük. Az olajat felforrósítjuk és a megtöltött combot leöntjük vele. Öntünk alá kevés vizet és letakarva 180 fokos sütőbe toljuk 1,5 órára. Ezután levesszük a fedőt róla, és további 30 percig pirítjuk. A pulykacombot sütőtálra tesszük, s bekenjük a páccal.
     
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket