Mézeskalács készítés: Gyorsan és puhán
Szerző: Heuszler Annamária
Évről évre mindig meggyűlik a bajunk a mézeskaláccsal! Amellett hogy kihagyhatatlan karácsonyi sütemény, még a fán is jól mutat, azonban az elkészítése már nem olyan egyszerű. Gyakran lesz túl kemény, vagy éppen nem elég édes, mutatunk három extra receptet, amivel idén biztos sikered lesz!
Extra puha
Hozzávalók:
- 2 egész tojás + 2 tojás sárgája
- 8 evőkanál kristálycukor
- 7 dkg zsír
- 7 dkg vaj
- 2 nagy kanál tejföl
- 10 evőkanál méz
- 1 kiskanál fahéj
- fél evőkanál szódabikarbóna
- 60 dkg liszt
Elkészítés:
Vegyél elő egy hatalmas tálat és a zsírt, a vajat, a fahéjat, a cukrot, a tojásokat és a tejfölt keverd jól össze, majd a szódabikarbónát forrald fel a mézzel és öntsd hozzá a tésztához és a liszttel együtt dolgozd össze. Ha időd engedni, akkor pihentesd pár órára a hűtőben a tésztát, majd kezd el kinyújtani és formára szaggatni. A kész formákat az előmelegített sütőben 160 fokon süsd arany barnára.
Extra gyors
Hozzávalók:
- 20 dkg margarin
- 15 dkg cukor
- 50 dkg liszt
- 9 evőkanál méz
- 1 egész tojás +1 tojássárgája
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- csipetnyi só
Elkészítés:
Egy nagy tálban öntsd bele a felmelegített margarint, a cukrot, a tojást és gyúrd össze. A szódabikarbónát melegítsd fel a mézzel, majd a liszttel együtt gyúrd össze a tésztát. Nem szükséges pihentetni, rögtön elkezdheted nyújtani, körülbelül egy ujjnyira, majd formázd és pár perc alatt 160 fokon barnára sütheted.
Extra egyszerű
Hozzávalók:
- Fél bögre porcukor
- 10 dkg vaj
- Negyed bögre méz
- 2 bögre liszt
- 1 tojás
- 1 kiskanál sütőpor
- Mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
Pakolj bele minden hozzávalót egy tálba és gyúrd össze és már nyújthatod is ez kis liszt segítségével. A sütőben, 160 fokon pár perc alatt kész.