Megmutatjuk, hogyan készülnek a Szilveszter kedvenc italai
A pezsgőpincészetek már javában készülnek a szezonra
A pezsgő voltaképpen bor, abból is olyan fajta, amely kétszer erjedt. Az alapbort úgynevezett tirázslikőrrel látják el, amely cukrot és élesztőt tartalmaz, így beindítja a másodlagos erjedést. A keletkező szén-dioxid nem tud elillani, így az italban marad.
Ez a háromféle pezsgőkészítési módszer a legelterjedtebb:
Méthode traditionelle – az ital abban a 0,75 literes palackban erjed, amelyben végül megvesszük.
Méthode transvasée, vagy magnum palackos – amikor a pezsgő 1,5 literes erjesztőpalackban készül, és csak nem sokkal a piacra kerülés előtt kerül abba az üvegbe, amiben a boltokban találkozunk vele.
Tankban erjesztett vagy tankpezsgő – ez a legolcsóbb változat, ebben az esetben nem beszélhetünk palackos erjesztésről.
Az alábbi videón Hungaria pezsgő készül. Egészen pontosan az látható, ahogy a kierjedt pezsgőt a 1,5 literes erjesztő palackokból nyomástartó tartályokba transzferálják, megőrizve a széndioxid tartalmát.
A tiszta pezsgő a tartályból kerül majd a kereskedelmi palackokba palackozzák. Az erjesztésnek teret adó magnum palackok pedig újbóli felhasználásra kerülnek. A Törley budafoki üzeméből évente 1,5 millió palack transvasée eljárással készülő pezsgő kerül ki.