Így turbózd fel magad az esti bulira – kávékoktélos receptek szilveszterre
Egy jó kávénak nehéz ellenállni szilveszterkor, különösen az egész éjszakás dorbézolás előtt. Egy kis alkohollal felturbózva nemcsak igazi kávékülönlegességgel szolgálhatunk vendégeinknek, hanem megalapozhatjuk a jó hangulatot is.
Kevesen tudják, de minőségi kávéból és égetett szeszek párosításával kiváló kávékoktélokat készíthetünk. A kávékoktélok ideálisak szilveszterre, hiszen a kávé segít ébren maradásban, míg az égetett szeszek jókedvre derítenek. Ideális ital a vendégváráshoz: egyszerű, különleges és mindemellett még finom is.
A jó kávékoktélok titka a minőségi alapanyag
Finom kávékoktélokat csak jó minőségű kávéból és égetett szeszekből készíthetünk. Mint ahogyan a bor, pezsgő és az egyéb alkoholos italok minőségét is meghatározza a készítési technika, a kávé minőségét is jelentősen befolyásolja, hogy milyen eljárással és technikával főzzük le a kávét. Óriási különbség van őrölt és szemes kávé között, a frissen vagy előre ledarált kávé között, de az sem mindegy, hogy hogyan tömörítjük, és milyen víznyomással hagyjuk lefőni a kávét.
A kávéhoz leginkább az égetett szeszek illenek. Az erősebb kávékoktélokhoz whiskyt, rumot és tequilát adhatunk, míg a lágyabb ízek kedvelőinek célszerű kókuszlikőr, Amaretto és Bailey’s párosítással készíteni szilveszteri italokat.
Léteznek kávékoktélok, amelyekben a kávét kávélikőrrel helyettesítik. Kávélikőrből is minőségi kávékoktélokat készíthetünk, különösen azoknak az embereknek, akik nem szeretik a jó erős kávé ízét és aromáját.
Hogyan ízesítsük a kávékoktélokat?
A kávékoktélok ízesítéséhez kevesebb hozzávalóra van szükség, mint a hagyományos szilveszteri koktélok esetében, ugyanis a kávé erőteljes ízéhez viszonylag kevesebb hozzávaló illik.
Ízcsiklandozó kávékoktélokat készíthetünk fahéj, chilli, szerecsendió, vanília, vagy éppen csillagánizs hozzáadásával, de akár 1-1 szirup adagolásával tovább fokozhatjuk az élvezeteket. Szirupok közül részesítsük előnyben a csokis, karamellás és vaníliás ízeket, de akár narancsos sziruppal is megbolondíthatjuk az italunkat.
Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány egyszerű és finom kávékoktél receptet, amelyek ideálisak a szilveszteri vendégváráshoz.
Amaretto Cup
Hozzávalók:
- 4 cl Amaretto
- 5 cl tejszín
- 10 cl kávé
Elkészítés:Töltsük az Amarettot, a tejszínt és a kávét jéggel teli shakerbe, majd alaposan rázzuk össze. Szűrjük le talpas füles pohárba és már kínálhatjuk is.
Ír kávé
Hozzávalók:
- 15 cl forró kávé
- 2 kávéskanál barnacukor
- 3 cl ír whisky
- tejszín
Elkészítés:
Speciális ír kávéspohárban (talpas, füles és kicsit öblösebb) feloldjuk a cukrot a whiskyvel. Felöntjük forró kávéval, végül kiskanál hátsó oldalán óvatosan rácsorgatjuk a felvert tejszínt. Akkor az igazi, ha a hozzávalók lassan keverednek össze.
Kávé-grog
Hozzávalók:
- 1 teáskanál vaj
- 1 darabka citromhéj
- 1 darabka narancshéj
- 4 cl fehér rum
- 2 cl édes, felveretlen tejszín
- forró kávé
Elkészítés:
Tegyünk hőálló pohárba egy kevés vajat, citrom és narancshéjat. Öntsük hozzá a rumot, a tejszínt, végezetül adagoljuk hozzá a forró kávét. Ízlés szerint édesítsük.
Kávépuncs
Hozzávalók 10 személyre:
- 1 l forró csokoládéital
- 4 dl tequila
- 3 dl kávélikőr
- fél dl rum
- 5 dl tejszín
Elkészítés:
Öntsük a forró csokoládét nagy bólés tálba, keverjük hozzá a tequilát, a kávélikőrt és a rumot is. Szedjük a puncsot poharakba, és mindegyik tetejére tegyünk egy kevés tejszínhabot a felvert tejszínből.