Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Hazai pezsgő körkép

  A hazai pezsgőpiac fellendülőben van, a kóstolókon, fesztiválokon egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a kínált pezsgők. Egyre nagyobb igény mutatkozik a jó minőségű, palackos érlelésű pezsgőkre, melyek most már a borszaküzletek nélkülözhetetlen tételei.
   
  A hazai piacon található pezsgők viszonylag széles skálán mozognak még mindig, az olcsó, édestől, egészen a különleges, champagne-i módszerrel készülő, hosszú érlelésűekig. A készítési eljárás szempontjából itthon is három típust különböztetünk meg; a méthode traditionelle, azaz a hagyományos palackos erjesztésű, a méthode transvasée, amikor a pezsgő magnum palackban erjed és érlelődik, illetve a méthode charmat, azaz a tartályban erjesztett.
   

  A hétköznapi pezsgők

  Bár a pezsgő az ünnep megkoronázása, szívesen nyitunk egy palackkal magáért az ital élvezetéért is.
  Az üzletek polcain a legnagyobb mennyiségben a Törley alapkategóriás pezsgőivel találkozhatunk. Ezek tankmódszerrel készülnek, nagy mennyiségben, így azonos minőség érhető el. Többnyire édes pezsgőket találunk; fehéret, rosét és vöröset a Törley Charmant családban, de van félszáraz és száraz is. Minőségben jobb kategóriát képviselnek a méthode transvasée technológiával készült pezsgőik, melyek erjesztése és érlelése is 1,5 literes magnum palackokban történik. A seprőtelenítésig minimálisan 9 hónapot töltenek ebben a palackban, de egyes tételeknél ez akár 18 hónap is lehet, így illatban és ízben a palackos érlelés jegyei mutatkoznak. Különlegesség, a legújabb tétel, az Orfeum Rosé Sec, főként Pinot Noirból készül, 10-12 hónapos palackos érlelés után lazacos színvilágával igazi élményt nyújt a fogyasztónak.
   
  Törley pezsgő
   
  A második legnagyobb mennyiségben fogyasztott pezsgőmárka a BB, 1982 óta készítenek pezsgőt, sikerük titka a fiatalos lendület és az állandó megújulás. Magyarország egyik legnagyobb márkája évente közel 5 és fél millió palack pezsgővel lép piacra. A pezsgőcsalád itt is alapvetően a félédes, édes tételekre épül, de van félszáraz rosé is a szortimentjükben.
   
  Kellemes meglepetésként, szép pezsgőket találunk a Chapel Hill termékei között, Chardonnay, Pinot Grigio és Pinot Noir fajtákat alkalmaznak, főként brut kategóriában. Intenzíven gyümölcsös, komplex, elegáns pezsgők, kifejezetten jó ár-érték arányban.
   
  A Hungaria Pezsgőpincészet a hazai cégek közül az egyetlen, amely teljes technológiáját a méthode transvasée eljárásra alapozza. Ez a módszer munkaigényesebb, de biztosítja, hogy minden palackba azonos minőségű pezsgő kerülhessen. Pezsgő Másképp! szlogenjük arra utal, hogy céljuk fogyasztóik számára egy új pezsgőfogyasztási élmény nyújtása. Elegáns, szép soruk a népszerű, édes Irsai Olivérrel kezdődik, majd a piacon páratlan félszáraz vörös pezsgővel, a Grande Cuvée Rouge-zsal folytatódik, kiváló aperitif a Hungária Extra Dry és gyümölcsös párja, az Extra Dry Rosé, végül a legelegánsabb és érettebb Grande Cuvée Brut zárja a sort. Ami jelenleg kiegészül a limitált számú Zenit Extra Dry könnyed, nyári pezsgőjükkel, mely a magyar Zenit szőlőfajta egyedi karakterére épül.
   
  Hungária pezsgők
   
  Vannak ritkább pezsgők, melyek egy-egy borászat különleges tételeinek számítanak. Ezekhez már nehezebb hozzájutni, de mindenképp megéri megkóstolni őket, ilyen például a Sauska Extra Brut furmint alapú pezsgője, vagy a mádi Szent Tamás Kishegy furmint brut nature pezsgő.
   

  Az ünnepi pezsgők

  A pezsgő az ünnep szinonimája, annak megkoronázása, ezért ilyenkor gyakrabban bontunk magasabb minőségű, hagyományosan palackban erjesztett és érlelt pezsgőt. Egyre több szép példáját találjuk meg itthon is ezeknek az ünnepi italoknak.
   
  A fogyasztóhoz kerülő palackban történik maga az erjesztés és az érlelés is. Az érlelési idő mindig hosszú, így egy komplexebb, élesztősebb ízvilág alakul ki ezekben a pezsgőkben. Gyöngyözésük pedig finom, elegáns és tartós.
   
  Az itthoni piac egyik meghatározója a Garamvári Szőlőbirtokon készült pezsgők, ahol a készítési módszer a champagne-i iskolát követi, elsősorban a hazai ízlésvilágnak és igényeknek szeretne megfelelni. Mindezt úgy, hogy a világfajták mellett a hazai szőlőfajták (Hárslevelű, Királyleányka, Irsai Olivér) egyediségét is kifejezze. Széles skálán találunk nálunk dry, extra dry, brut és nyerspezsgőt is.
   
  Tradicionális eljárással a Törley Pincészet is készít pezsgőt, melyek minimum 36 hónapot érlelődnek a pincében. Két tételükkel találkozhatunk a polcokon; a Chardonnay Brut egy igazán fajtajelleges 100% chardonnayból készülő, elegáns pezsgő, míg a Chardonnay Nyerspezsgő a likőrözés elhagyása miatt teljesen száraz, a pezsgőkedvelők egyik kedvence.
   
  Ma már szintén hozzájuk tartozik a három féle pezsgőből álló François pezsgőcsalád; François President Brut, François President Rosé Brut és François & Co. Brut Nature Nyerspezsgő. Ezek nagyon elegáns, hosszú érlelésű, komplex pezsgők.
   
  Végül a Somlón nemrég pezsgőkészítésbe kezdő Kreinbacher birtoknál is szép pezsgőket találunk egy-egy jeles eseményhez. Címkéiken megjelenő szimbólumok, a hóvirág és a huszárvágás, kifejezik fontos kötődésüket Somlóhoz és a magyar identitásukhoz. Minden pezsgőjük alapja furmint, mely Somló emblematikus szőlőfajtájához köthető. Hosszan érlelt (24-36 hónap), precízen elkészített, egyedi stílusú, kifinomult pezsgőket kóstolhatunk tőlük.
   
  Kreinbacher pezsgők
   

  Pezsgő másképp

  Érdekességként találunk a piacon alkoholmentes pezsgőket is, melyek valódi borból készülnek. Az alkoholt különleges, hideg vákuum technológiával távolítják el a kierjedt borból. Ezek a tételek teszik lehetővé az alkoholt nem fogyasztók számára is az ünnepi koccintást. A Chapel Hill és a Törley szortimentében is találunk fehér, illetve rosé változatban.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Keresés