A világ legjobb tésztakülönlegességei
Szerző: Heuszler Annamária
A tésztáról sokunknak rögtön az olasz konyha jut eszünkbe, holott szinte a világ minden táján van egy-egy különleges tésztából készült étel, bemutatjuk a legjobbakat közülük.
Mi magyarok is imádjuk a tésztát és gyakran használjuk is az ételeinkhez, gondoljunk csak a sajtos-tejfölös tésztára, vagy a túrós csuszára. Ha már unod a magyar tészta recepteket, akkor most mutatunk neked pár szuper receptet a világ minden tájáról.
Mac & Cheese – Amerikai sajtos tészta
Hozzávalók:
- 30 dkg apró makaróni, vagy szarvacska tészta
- 6 dkg vaj
- 4 evőkanál finomliszt
- só, bors
- 5 dl tej
- 30 dkg cheedar sajt, vagy ementáli
- 1 teáskanál mustár
Elkészítés
Először is tegyük fel a tésztát sós vízbe főni, majd melegítsd elő a sütőt és vajazd ki a jénait. Alacsony lángon olvaszd fel a vajat és szép lassan add hozzá a lisztet, sót, borsot és a mustárt. Mikor összeállt vedd le a tűzről és folytonos kevergetés mellett lassan öntsd hozzá a tejet és forrald sűrűre. Mikor elég sűrű szószt kaptál tedd bele a lereszelt sajtot (sajtokat) és addig kevergesd, míg el nem olvad. Öntsd bele a tésztát és forgasd össze a szósszal, majd mehet is a jénaiba és 180 fokon süsd addig, míg a sajt aranybarna lesz.
Kínai pirított tészta
Hozzávalók:
- spagetti tészta
- 1 kis fej vöröskáposzta
- 1 db sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 1 lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 evőkanál szójaszósz
Elkészítés
Bő sós vízben főzd meg a tésztát közben aprítsd fel csíkokra a zöldségeket. Először kicsit pirítsd meg a hagymákat, majd add hozzá a többi zöldséget is és a szójaszószt, sózd, borsozd ízlés szerint. Szűrd le a tésztát és egy kevés szójaszósszal keverd a zöldségekhez, majd pirítsd meg egy kicsit és már kész is a kínai pirított tészta.
Olasz Penne Al’ Arrabbiata
Hozzávalók:
- penne tészta
- fél kiló paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 1 evőkanál oregánó
- só, bors ízlés szerint
- parmezán sajt
Elkészítés
Tedd fel bő, sós vízbe a pennét főni, majd a paradicsomokat vagdosd be és dobd be őket kb. fél percre forrásba lévő vízbe, mikor kihűlt hámozd meg és kockázd apróra. Olívaolajon pirítsd meg a kockára vágott hagymát és nyomd rá a fokhagymát, majd add hozzá a felkockázott paradicsomot és főzd szét a hagymákkal. Sózd, borsozd és add hozzá az oregánót, majd rotyogtasd még pár percig és vedd le a tűzről. Keverd össze óvatosan a pennével és reszelj parmezán sajtot a tetéjre, díszítheted egy bazsalikom levéllel.