Ínycsiklandozó szendvicsek szilveszterre
Értelmezd újra a hagyományos szendvics fogalmát és kápráztasd el szilveszter napján vendégeidet ízletes fogásokkal!
Az otthoni szilveszter egyik nagy kérdése, hogy milyen vendégváró falatokat készíts a meghívottaknak. Összegyűjtöttünk ezért néhány egyszerű, de nagyszerű szendvics receptet, amelyekkel garantáltan élvezetesebbé teszed a szilveszteri házi bulit.
Snidlinges lazackrém
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg füstöl lazac
- 1 csokor snidling
Elkészítés:
Öntsük le a lazacról az olajat, itassuk fel a felszínét papírtörlővel, majd vágjuk apró darabokra. A felaprított snidlinget keverjük alaposan össze a mascarpone-val és a lazaccal. Egy napra érdemes hűtőbe tenni, hogy jól összeérjenek az ízek. Kenyérre kenve (akár pirítóssal) tálaljuk.
Fűszeres padlizsánkrém
Hozzávalók:
- 1,5 kg padlizsán
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg vöröshagyma
- 10 dkg margarin
- friss koriander
- fűszerpaprika
- frissen őrölt bors
- jódozott tengeri só
Elkészítés:
Mossuk meg a padlizsánt és vágjuk félbe. Tegyünk alufóliával kibélelt tepsibe és süssünk puhára 200 fokos sütőben kb. 50 perc alatt. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt kevés margarinon pároljuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát, majd ezt is hagyjuk hűlni.
Kaparjuk ki egy tálba a padlizsán belsejét, adagoljuk hozzá a kihűlt hagymát, valamint ízlés szerint a fűszereket és turmixoljuk össze az egészet robotgépben, vagy botmixerrel.
Pirítóson, vagy házi kenyéren tálaljuk.
Tipp: grillezzünk rá egy kis paradicsomot is! Isteni párosítás!
Fokhagymás rozmaringos sült paprikakrém
Hozzávalók:
- 4 közepes piros húsú paprika (például kápia)
- 1 közepes paradicsom
- 2 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 púpozott teáskanál fekete olajbogyókrém
- 1 teáskanál balzsamecet
- só
- bors
- rozmaring
Elkészítés:
200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt foltos feketére sütöm a paprikát. Ha megsült, kicsit hagyom hűlni. Közben meghámozom és kimagozom a paradicsomot, majd nagyobb darabokra vágom.
A kihűlt paprikákat kicsumázom, eltávolítom a vékony héjukat és a paradicsomhoz hasonlóan ezt is nagyobb szeletekre vágom.
Egy mély tálba öntöm a felkockázott paradicsomot és a paprikát, belezúzom a fokhagymát, hozzáadom a sűrített paradicsomot, az olajbogyókrémet, ízlés szerint sózom, borsozom, legalább kétágnyi friss rozmaringot dobok rá, majd az egészet pürésítem (legegyszerűbb botmixerrel). Kóstolás után hozzáadok annyi balzsamecetet, hogy kihangsúlyozzam a paradicsomok és a sültpaprika füstös-édeskés, valamint zamatos ízét.
A snidlinges lazackrémhez hasonlóan ezt is érdemes egy nappal hamarabb elkészíteni, hogy jól összeérjenek az ízek. Tálalás előtt keverjük össze, hogy a kiengedett vizet újból beszívja a püré.
Tipp: a csípős ízek kedvelői miatt a krém egy részéhez érdemes chillit adni.
Szendvicstorta
Hozzávalók:
- 24 szelet szendvicskenyér
Az alapkrémhez:
- 1 nagy pohár tejföl
- 3 ek. majonéz
- 15 dkg natúr krémsajt
- mustár
- cukor
- só, bors
A krémbe ízlés szerint keverhető:
- 1 piros kaliforniai paprika (és egy kevés pirosarany)
- 15 dkg csemege uborka
- 3 db kemény tojás
- 20 dkg füstölt-főtt tarja
- 15 dkg füstölt lazac
- 15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
Az alapkrémet összekeverjük és 4 fő részre osztjuk: egyet félreteszünk, a másik háromba belekeverjük az apróra vágott ízesítőket (ki mit szeret).
A kenyérszeletek héját vékonyan levágjuk, és 3 szeletet egymás mellé teszünk. Megkenjük valamelyik ízesített krémmel (pl. kaliforniai paprika), majd ráteszünk 3 szelet kenyeret. Ezt szintén vastagon megkenjük egy másik krémmel (pl. tojás), amelyet újabb 3 kenyérszelet követ. Ezután elkenjük a 3. típusú ízesített krémet (pl. füstölt hús), rátesszük a 4. réteg kenyeret. Ennek tetejét és a torta oldalát is jó alaposan elkenjük a natúr krémmel.
A fenti hozzávalók két darab torta elkészítésére elegendők. A másik tortát is a leírtak szerint készítjük el.
Tipp: díszítéshez használjunk vékonyra szeletelt uborkát, apróra vágott snidlinget, sonkatekercset, paprikát, vagy bármit, ami színesíti a tortánkat.