Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

  • Különleges szilveszteri vendégváró italok

    Házi bulit rendezel szilveszterkor és még nem tudod, hogy milyen vendégváró itallal rukkolj elő? Szeretnéd különlegessé tenni az év utolsó napját nem mindennapi szilveszteri italokkal? Akkor ne csupán vegyél a boltban néhány üveg bódító alkoholos nedűt, hanem bátran mixeld is azokat.
     
    Az alábbi italok kiválóak a szilveszteri vendégváráshoz. Nemcsak egyszerűen elkészíthetők, hanem stílusosabban és egyedibben is felszolgálhatók, mint a hagyományos üvegből kitöltött italok. Elegendő, hogyha egy nagy tálba töltöd, és merőkanállal már kortyolhatjátok is. Tedd különlegessé a szilvesztert krampampulival, punccsal, groggal, vagy bóléval, a vendégek imádni fogják.
     
    Különleges szilveszteri vendégváró italok
     

    Krampampuli

    A krampampuli nem más, mint cukorral elkevert, fűszerezett alkoholos ital, amelyet fogyasztás előtt rövid időre meggyújtanak. A feltehetően olasz származású nedű a crampus (ördög) szóból kaphatta a nevét, amely az ital pokoli mivoltára utal.
     
    Kevésbé elterjedt szilveszteri ital Magyarországon, éppen ezért teheti olyan különlegessé a házi bulit.
     
    Hozzávalók:
    • apróra vágott cukrozott narancshéj
    • aszalt szilva
    • datolya
    • füge
    • mazsola
    • darabos dió, mandula
    • 50 dkg kockacukor
    • 3-4 dl rum
    • 1 l száraz vörösbor
    • 1 l sötétre főzött tea
    Elkészítés:
    Tegyük a gyümölcsöket egy tálra. A tetejére helyezzünk egy fém rácsot, arra pedig egy fém szűrőt, amibe a kockacukrot tesszük. Öntsük le jó erős rummal és gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, ami a tálban lévő gyümölcsökre csepeg. Miután a láng elaludt, öntsük a gyümölcsre a vörösbort, valamint adjuk hozzá az el nem olvadt cukrot.
     
    Hogy kicsit lágyítsunk az ízén, adjuk hozzá a teát, de a bátrabbak tea nélkül is fogyaszthatják. Gyümölccsel együtt szervírozzuk.
     

    Szilveszteri puncs

    A puncsok Indiából származnak, innen kerül át Európába a 17. században. A puncs elnevezés a hindu pancsa szóból ered, ami ötöt jelent, utalva az ital mivoltjára. A hagyományos puncsot ugyanis 5 hozzávalóból készítik: tea, cukor, bor, víz és arrak (pálma vagy cukornádpálinka), valamint fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezték.
     
    Mára kissé megváltoztak a puncskészítési szokások, többségében elhagyják a teát, de vannak, akik az alkoholt is.
     

    Szilveszteri borpuncs

    Hozzávalók:
    • 1 üveg száraz fehérbor
    • 1 üveg száraz vörösbor
    • 15 cl barna rum
    • 8 dkg porcukor
    • 6 cl frissen facsart citromlé
    • 1 citrom
    • 1 narancs
    • 3-4 db szegfűszeg
    • 4 egész fahéjrúd
    Elkészítés:
    Öntsük egy tűzálló tálba a 2 üveg bort és oldjuk fel benne a porcukrot, majd adagoljuk hozzá a gerezdekre szedett citromot, narancsot, a gyümölcsleveleket és a fűszereket. Melegítsük fel 60 fokra, majd húzzuk le a tűzről. Tálalás előtt öntsük hozzá a barna rumot, még melegen szervírozzuk.
     

    Grogok

    Az 1700-as években az angol tengerészetnél rumot használtak hangulatjavítóként a hullámzó kedélyállapotú matrózoknál. Sir Edward Vernon admirális azonban megunta az évszázadokon át tartó virágos jókedvet, és a rumot fele arányban vízzel hígították. Az admirális ezzel az intézkedésével olyannyira nem lopta be magát a tengerészek szívébe, hogy a grog gúnynevet akasztották rá. Így vált közismertté az eredetileg forró vizes rumos ital.
     
    A grogok abban különböznek a puncsoktól, hogy nagyobb alkoholtartalommal rendelkeznek.
     

    Teagrog

    Hozzávalók:
    • 6 cl Black rum
    • 4 cl ízesítetlen forró fekete tea
    • 2 cl friss citromlé
    • 1 kanál porcukor
    • 1 db citromkarika
    • 1 kanál magas alkoholtartalmú rum
    Elkészítés:
    A rum kivételével 60 fokra melegítjük a hozzávalókat, majd ehhez adjuk hozzá a Black rumot. Tovább melegítjük, hogy ismét elérje a 60 fokot. Az italt hőálló pohárba töltjük, citromkarikával díszítjük. A legvégén beleöntjük a magas alkoholtartalmú rumot és meggyújtjuk.
     

    Szilveszteri bólé

    A bólé a groghoz hasonlóan szintén Angliából származó ital. George Brydges Rodney a franciák elleni fényes győzelmüket egy puncspartival szerette volna megünnepelni, azonban nem találtak akkora hordót, amekkorában a népes vendégtábornak el tudták volna készíteni. Rodney ezért a sziget egyik medencéjébe töltette a hozzávalókat, így kapta az alkoholos ital a bólé nevét, az angol bowle szóból.
     

    Ünnepi bólé

    Hozzávalók:
    • 30 dkg magozott meggybefőtt
    • 30 dkg őszibarackbefőtt
    • 20 dkg fagyasztott eper
    • 1 dl konyak
    • 1,5 dl Maraschino likőr
    • 1 l száraz pezsgő
    • 1 l száraz fehérbor
    Elkészítés:
    Szeleteljük fel az őszibarackot és tegyük egy tálba a meggybefőttel, valamint a kiolvasztott eperrel. Öntsük rá a konyakot, a likőrt és a bort, majd tegyük egy órára hűtőbe, hogy jól összeálljanak az ízek. Fogyasztás előtt öntsük hozzá a behűtött pezsgőt.
     
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Kiemelt szilveszteri szállások

Keresés