Így készíts diétás bejglit - 3 + 1 büntetlen recept az ünnepekre
Szerző: Ivanyos Judit
Itt a december, ami azt jelenti, hogy az ünnepi készülődés is kezdetét veszi
. Szépen lassan karácsonyra hangolódunk – gyönyörű fényekben pompáznak az utcák, lépten-nyomon adventi vásárokba botlunk, és otthonunk is egyre inkább ünnepi díszekbe öltözik. A konyhában is egyre többet sürgünk s forgunk. Nem árt azonban vigyázni, az ünnepek alatt visszajöhetnek a nem kívánt centik és kilók. Íme néhány diétás karácsonyi édesség recept, hogy bűntelenül bűnözhessünk!
Diétás bejgli
Van egy jó hírünk: bejglit is készíthetsz diétásan. Lényeg, ahogy más süteményeknél is, csökkentsd le a finomított szénhidrát alapanyagokat lassan felszívódókra. Magasabb rosttartalom által gyorsabban telít majd a finomság, ugyanakkor kevesebb szénhidrátot, kalóriát tartalmaz, így cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják (feltéve, ha hozzáadják az aznapi szénhidrát bevitelükhez).
Hozzávalók (4 rúd beiglihez)
0,5 kiló liszt (szénhidrát csökkentett vagy teljes kiőrlésű)
25 deka margarin (light lehetőleg)
2 tojás + 1 a kenéshez
mokkás kanál só
3 evőkanál cukornak megfelelő természetes édesítő
1 élesztő + pici tej + cukor (az élesztő futtatásához használt pici cukor nem okozhat problémát)
Töltelék
Arányosan annyi természetes édesítő (stevia, nyírfacukor) szükséges, amennyi diót vagy mákot használunk,
Citromhéj
Mazsola
Forró tej
Elkészítés
Futasd fel az élesztőt, és keverd, majd dagaszd össze az összetevőket. Ezután legalább 20 percig kelesztd a masszát. Majd vágd 4 részre a tésztét (így lesz 4 bejglid). Fontos, hogy teljes kiőrlésű vagy szénhidrát csökkentett lisztet használj (ezt egyébként keverheted sima liszttel).
Kelesztés közben már készítheted is a tölteléket. Keverd össze a mákot/diót a természetes édesítővel, és reszeld bele a citrom héját. Áztasd előre forró vízben a mazsolát, majd öntsd bele a masszába. Használj minél több mazsolát. Adj hozzá forró tejet, hogy minél krémesebb legyen, de figyelj arra, hogy ne önts hozzá túl sokat, mert akkor túl folyós lesz a töltelék.
A kelesztés után nyújtsd ki a bejgli tésztát (kb. fél centire), kend meg olajjal, majd tedd bele a tölteléket, és hajtogasd be a mindkét végét, és tekerd fel. Tedd bele a tepsibe a négy egyforma rudat szorosan egymás mellé, így meg tudod előzni, hogy kirepedjen oldalt a tészta. Először kend meg tojássárgájával, ezután rakd ki egy hűvös helyre 10-15 percre, és várd meg míg megszárad. Tojásfehérjével is kend meg a tésztát, és hagyd kihűlni minél tovább a hűvös helyen. Majd szurkáld meg villával a tetejét, és süsd 200 sütőben kb. 10-15 percig, ezután 190 fokon plusz 10-15 percig.
Töltött alma bűnbeesés ellen
Az édesség utáni olthatatlan vágyunkat nem csak csokival vagy sütivel, de gyümölcsökkel is csillapíthatjuk. Íme egy egyszerű recept.
Hozzávalók:
5 alma
1 citrom
20 dkg zsírszegény túró
2-3 evőkanál barnacukor
1 csipet fahéj
Elkészítés
Egy konyhai reszelő segítségével dörzsöld le a citrom híját és facsard ki a levét. Hámozd meg az almákat, vágd ketté, és szedd ki a magházakat. Rakd bele az almákat 5 percre forrásban lévő vízbe, ezután hűtsd le őket. A túrót pedig dolgozd össze a fahéjjal, a citrommal és a cukorral, majd töltsd bele az almák belsejébe. Rakd a hűtőbe hűlni pár órára. Fogyasztása hidegen a legfinomabb.
Kalória szegény tiramisu
A tiramisu alapjának, a mascarpone-nak sajnos nagyon magas a zsírtartalma, ugyanakkor úgy még lehet diétás, ha a többi részét alacsony cukortartalmú összetevőkből készíted. Érdemes cukormentes babapiskótát keresni a boltban, de ha nem találsz ilyet, készítheted magad is, a tiramusi esetében egyébként sem fontos, hogy szabályos formája legyen a piskótáknak.
Hozzávalók - diétás babapiskóta
6 tojás
6 ek. természetes porédesítő
1 tk. vanília aroma
1 ek. Búzasikér
3ek. szénhidrátcsökkentett liszt
Hozzávalók - diétás tiramisu krém
4 tojás
2 ek. vanília aroma
1 bögrényi természetes porédesítő
50 dkg mascarpone
1-2 ek. konyak vagy rum
kb 40-50 darab diétás babapiskóta
2-3 dl jó erős feketekávé édesítve
Cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
Ha nem találsz a polcokon diétás babapiskótát, készítsd el először magad a szénhidrát csökkentett piskótákat.
Ezután jöhet a tiramisu krém. Válaszd ketté a tojásokat, a tojássárgáját verd habosra a természetes édesítővel és a vanília aromával (minél sűrűbbre). Majd dolgozd bele a hideg mascarpone-t és a krémsajtot, valamint öntsd bele a konyakot vagy a rumot. Majd keverd habosra a tojások fehérjét egy késhegynyi sóval, és add hozzá óvatosan a mascarponés keverékhez. A hideg kávéba pedig tegyél cukrot és konyakot vagy rumot, és egy pillanatra mártsd bele a babapiskótát.
A tiramisut rakhatod egy jénai tálba, de tálcára is helyezheted vagy beleteheted elegánsan egyesével üvegpoharakba is. Egy réteg kávés babapiskótát kenj meg mascarponés krémmel, majd rakj rá egy újabb babapiskótás réteget, és erre tegyél megint krémet. A tetejét pedig cukormentes kakaóporral szórd meg. Fogyasztása előtt tedd hűtőbe állni pár órára.
Karcsúsított kókuszgolyók
A kókuszgolyót azért szeretjük különösen a téli időszakban, mert egy hógolyóra emlékeztet minket. Amellett, hogy gyorsan és olcsón elkészíthető finomság még diétás változata is van.
Hozzávalók:
25 dkg nyírfacukor, vagy 25 gramm édesítőszer (por állagú)
25 dkg vaj
25 dkg kókuszreszelék
20 dkg tejpor
Elkészítés:
Olvaszd fel 1,5 dl vízben vagy tejben az édesítőszert, illetve a nyírfacukrot, és hűtsd le. Majd tedd bele a vajat, a kókuszreszeléket és a tejport. Ezt követően fél napra tedd bele hűtőszekrénybe a keveréket. Nem csak golyóformát, karácsonyi figurákat is formázhatsz a tésztából. Majd forgasd meg a kókuszreszelékben. A tálaláshoz használhatsz muffinpapírt vagy szalvétát. Ha ajándékba viszed, akkor csomagolhatod kis dobozkádba szalaggal átkötve.