Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés

Óévbúcsúztatás a lengyelországi Gdańskban

Szilveszter a Balti-tenger partján


Szilveszterezz a Balti-tenger partján fekvő, meseszép Gdańskban! Rengeteg nevezetesség, gyönyörű óváros és izgalmas óévbúcsúztató programok biztosítják a látogatók felhőtlen szórakozását.

Gdańsk (németül Danzig; régi magyar neve Dancka) Lengyelország hatodik legnagyobb városa, egyben legfontosabb kikötője, a Pomerániai vajdaság székhelye. A város a Balti-tenger részét képező Gdański-öböl déli partján helyezkedik el. Agglomerációival összesítve mintegy milliós lélekszámú város.
 

Történelme

A régészeti kutatások szerint helyén már a 7. században kézműves-halászfalu állt, a 10. században azonban már a pomerániai hercegség megerősített vára. Gdańskot városként Gyddanyzc urbs néven először Prágai Szent Adalbert (lengyelül Wojciech) legendájában említi 999-ben.
 

A központi helyen fekvő kikötőváros törénelme során számos birodalomhoz, országhoz tartozott - többek között Poroszországhoz, de még Napóleon is elfoglalta, az I. világháborúban nemzetközi terület volt, a II. világháborúban pedig a német hadsereg szállta meg.

A városban a mai napig jelentős a hajógyártás, a petrolkémiai és vegyipar, valamint az élelmiszer-feldolgozás. A csúcstechnológiai ágazatok, mint például az elektronika, a távközlés, az informatika, a kozmetika és a gyógyszerek gyártása növekvő tendenciát mutat. Az ásványi feldolgozás szintén fontos részét képezi a helyi gazdaságnak, hiszen a világon megtalálható borostyánnak a nagy része a Balti-tenger mentén található.
 

Nevezetességek

Gdańsk nyáron jelentős turisztikai célpont, hiszen a lengyelek és más európai turisták milliói nyaralnak a Balti-tenger partján. De télen is sokan látogatnak ide, a karácsony és a szilveszter minden évben nagyszerű hangulatban telik a patinás kikötővárosban.
 
A városnak sok gyönyörű épülete maradt fenn a középkortól kezdve az újkorig. A legtöbb turista attrakció az Ulica Długa (Hosszú utca) és Długi Targ (Hosszú Piac) területén vagy közelében található. Gyalogos útvonal épült ki az eredeti történeti (főleg 17. századbeli) stílusban újjáépített épületek között, melyet mindkét végén remek városkapuk határolnak. Ezt a részét a városnak gyakran Királyi Útnak hívják, mert a várost meglátogató királyok itt vonultak végig.
 

Szilveszteri szállások a városban

 
 
 
 
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Hasonló szállások