Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • Szilveszteri bál - gálavacsora

  Dress Code – öltözködési tanácsok kiemelt alkalmakra, rendezvényre.

  Szilveszteri bál - gálavacsora
  Az év vége és ezzel együtt az új év közeledése egyet jelent a báli szezonra, és ezzel együtt annak előünnepének számító szilveszterre való készülődéssel.  December 31.-e  I. Szilveszter pápa ünnepe, így az 1582-es naptárreform után több kultúrában – köztük a magyarban – Szilveszter napjának, röviden szilveszternek nevezik az év utolsó napját.
   
  A szilveszteri mulatozás, féktelen evés-ivás a római korban tartott szaturnáliákra vezethető vissza. A gondtalan fogyasztás azonban az évszázadok során lassan az egész világon elterjedt szilveszteri hagyománnyá nőtte ki magát.
   
  A szilveszter a XXI. században azonban újraértelmezést nyert: egyre többen döntenek ugyanis úgy, hogy az óév búcsúztatását, az újév várását gálavacsora keretében töltik el.  Egy ilyen színvonalas társadalmi rendezvény azonban megköveteli a résztvevőktől a makulátlan megjelenést és öltözködést. Cikkünkben ehhez próbálunk segítséget, sorvezetőt adni a bálozni vágyók számára.
   
  I. Bálszakértő öltözködési tanácsadása
   
  Az egyik legfontosabb szabály, hogy a báli etiketthez, az öltözködési szabályokhoz is abszolút igazodva – az adott bálra jellemző szokások, hagyományok alapján – úgy válasszunk ruhát, ami harmonizál a viselőjének személyiségével, pároknál az is fontos, hogy báli öltözékük harmonizáljon egymással. Ebben gyakorlott és kevésbé gyakorlott (akár első bálozó) személyeknek egyaránt javasoljuk szakemberek igénybevételét.
   
  Szilveszteri bál - gálavacsora
  Báli ruhát (hölgyeknél elsősorban kis- és nagyestélyi ruhákat, uraknál elsősorban a szmokingot, frakkot, zsakettet) kölcsönözni érdemes. Ruhát kölcsönözni ugyanis lényegesen olcsóbb, mint megvenni azt, arról nem is beszélve, hogy ha több meghívásnak kell eleget tennünk, más és más ruhában illik megjelenni. Ha ruhát vásárol, akkor döntsön a klasszikus színek és az egyszerűbb vonalvezetés mellett, mert így a következő szezonban is tudja viselni azt más kiegészítőkkel.
   
  Szilveszteri bál - gálavacsora

  II. Kezdjünk először a hölgyek báli viseletével: nagyestélyi ruha – kisestélyi ruha – koktélruha
   
  Nagyestélyi ruha: a báli ruhák királynője, mindig hosszú, azonban nagyon fontos, hogy a vállat is takarnia kell. A szoknyarésze lehet tüllös vagy lapos, akár uszályos. Hosszú kesztyű tartozhat hozzá. Általában zárt cipővel, harisnyával, kisméretű táskával illik viselni. Hosszúhajó hölgyeknek konttyal illik viselni.
   
  Kisestélyi ruha: a nevével ellentétben mindig hosszú, de a vállat szabadon hagyja. A szoknyarésze lehet tüllös vagy lapos, akár uszályos. Ha ujjatlan, stólával illik hordani, amit nem feltétlenül szükséges felhúzni a vállra. Hosszú kesztyű tartozhat hozzá. Viselhető nyitott szandállal, harisnya nélkül, azonban csakis kisméretű táskával. Konttyal és kiengedett hajjal is viselhető.
   
  Koktélruha: rövid, általában térd alá vagy fél lábszárig ér. Készülhet fényes anyagból, lehet rajta flitter vagy strassz díszítés, tartozhat hozzá stóla, de nem előírás. A fölső rész lehet halcsontos. Nylon harisnya, körömcipő és kisméretű retikül viselet illik kiegészítőként hozzá.
   
  III. A báli viselet az uraknál is régi hagyományokra tekint vissza: szmoking – frakk- zsakett:
   
  Szilveszteri bál - gálavacsora
  Szmoking: a klasszikus szmoking fekete, sálgalléros, amely selyemmel borított, egysoros gombolású. Fontos, hogy a hozzáillő ing fehér vagy krémszínű legyen visszahajtott gallérral. A szmoking színéhez passzoló nadrág mindkét oldalát rendszerint csík díszíti. Elengedhetetlen kiegészítője a viseletnek az ezüst mandzsettagomb.
   
  Frakk: a férfidivat legjobbja. Elől rövid, hátul „fecskefarokban” végződik. Kétsoros kabát, amelyet nem szokás összegombolni. Kötelező kiegészítője a mélyen kivágott fehér piqué, azaz mellény, a rejtett gombolású frakk ing, a csokornyakkendő és a cilinder. Fontos tudni: a kabát szárnyaira nem illik ráülni!
   
  Zsakett: hasonló fazonú, mint a frakk, szokás a nappali események frakkjának nevezni, ugyanis este 6 előtt szokás viselni. A különbség abban áll, hogy az elől lévő rövid rész hátra megy lekerekítve és hosszan végződik. A kabáthoz csíkos nadrág, szürke mellény, galléros ing és ezüstszürke nyakkendő való.
   
  IV. Dress Code
   
  Manapság Magyarországon is egyre inkább szokás a bálokon, sőt már a szilveszteri mulatságoknál is az ún. dress code (öltözködési szabályok) előírása.
  Nézzük meg ezeket röviden, mi mit jelent.
  White tie: ez a dress code kifejezés a legelegánsabb események meghívóin szerepel: az urak számára a frakk viseletét írja elő (kiegészítői a fekete cilinder, a mélyen kivágott fehér piqué-mellény, a rejtett gombolású fehér frakk ing, a mandzsettagombok, a kézzel kötött fehér csokornyakkendő és fekete lakkcipő, fehér díszzsebkendő viselete ajánlott hozzá). A hölgyek számára pedig nagyestélyi ruha viseletét írja elő (ajánlott kiegészítőtő hozzá a hosszú kesztyű viselete). Ékszerek, frizura és smink tekintetében az egyszerűség és ízlésesség követendő. 
   
  Szilveszteri bál - gálavacsora
  Black tie: az urak számára az ilyen eseményeken kötelező a fekete vagy sötétkékszínű szmoking viselete. Kiegészítői: a fekete csokornyakkendő (minden más szín kerülendő), az ing dupla mandzsettás, lehetőség szerint díszgombokkal, hófehér díszzsebkendő, fekete spanyolöv  és borjúbőr vagy lakkcipő az elvárt kísérő. A hölgyeknél  elvárt az ujjatlan kisestélyi ruha, amelyhez egy stóla kiválóan illeszkedhet, de kesztyűt ilyenkor nem kell felvenni. Koktélruha is elképzelhető, annak függvényében, hogy mennyire elegáns, illetve formális a rendezvény. A hölgyeknek illik a szmokingot viselő férfiak mellett szoknyás verzióban megjelenni, de a nadrágos női szmoking is elfogadott viselet manapság.
  A white tie és black tie mellett számos más, a báli megjelenéshez elfogadott dress code is megjelent mára, ezek közül kiemelendő például a
  • Black tie invited (más néven Black tie optional vagy Alternative black tie) kategória is, amikor nem elvárt a szmoking viselete az uraktól, hanem az helyettesíthető egy elegáns fekete öltöny, fehér ing és fekete hosszú nyakkendő kombinációval is, hölgyeknek a Black tie öltözethez képest kevésbé ünnepélyes ruha (kisestélyi vagy koktélruha) is viselhető.
  • Creative black tie a leginkább szabad formális dress code, a klasszikus szmokingos megjelenés fiatalos újrafogalmazását jelenti. Ez lehet egyfelől a fehér inget felváltó fekete, vagy más sötét inges, nyakkendős megjelenés, illetve kötött darabok, mint a garbó vagy kasmírból készült póló párosítása a szmokinggal. Hölgyek viselhetnek koktélruhát, de akár egy minőségi anyagból készült két részes kosztümöt is.
  Szilveszteri bál - gálavacsora
  Bízunk benne, hogy írásunkkal minden olvasó kedvet kapott a bálozáshoz. Mottónk: a ruha nem minden, a tökéletesség mindig a részletekben rejlik. Figyeljen oda, hogy milyen kiegészítőket választ alkalmi viseletéhez!
   
  Szilveszteri bál - gálavacsora
  VII. Akácfa utca 41.  06 (1) 478 00 00                   Hétvégén is 9-19 h!
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Keresés