Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
 • A lángoló italok titka – 4 „meggyújtós” pia


  Szerző: Ivanyos Judit

  Miért gyújtják meg az italokat?

  Az alkoholos italok meggyújtásának három alapvető oka van:

   

  1. Ízfokozás

  Az égés által csökken az ital folyadék-tartalma, az ízek és a zamatok, ezáltal erőteljesebben érződnek. A gyakran használt karamellizált cukor pedig ad egy plusz különleges aromát az italoknak.
   

  2. Magas hőfok

  Bármit, amit meggyújtunk melegebb lesz - ez alól az alkoholos italok sem kivételek. Tehát ez egy jó módszer, hogy felmelegítsük italunkat. A meleg ital felhörpintése pedig azonnal felforrósít minket is!
   

  3. Reprezentáció

  Kár lenne tagadni, az egyik legfontosabb oka az italok meggyújtásának bizony a „show-faktor”, vagyis a prezentáció. Az égő italok bármilyen partit felpörgetnek, amellett, hogy a lángok romantikát kölcsönöznek az estének.

   

  Abszint:

  Abszint
   
  Az ánizs növényből készülő abszint az egyik legmagasabb alkohol tartalmú ital, a gyengébb változat 40 fokos, de van belőle akár 80 fokos is. Általában zöld színű, ritkábban színtelen, ezért is nevezik „a zöld tündérnek”. Kóstolásakor leginkább az ánizst ízét érezzük, de tartalmaz édesköményt, ürömfűt és más összetevőket is, különösebb keserű mellékíz nélkül.
   
  Elkészítés:
  Rátesszük egy kiskanálra kockacukrot, majd belemártjuk az abszintba (jól átitatjuk). Ezután kivesszük és leöntjük a kiskanálról a felesleges folyadékot. Meggyújtjuk a kockacukrot. Megvárjuk, míg karamellizálódik a cukor (kb. 2 perc). Majd beleengedjük óvatosan a cukrot az abszintba, hogy az is meggyulladjon. Egy üres poharat fordítunk a lángoló abszintra, és megvárjuk, amíg a láng elalszik. Máris ihatjuk a "zöld tündért".
   
   

  B52 koktél:

  Egyszerűen elkészíthető karakteres ízű ital.
   
  B52 koktél
   
  Hozzávalók:
  • 2 cl Bols Coffee likőr
  • 2 cl Carolans Irish Cream likőr
  • 2 cl Cointreau
   
  Elkészítés:
  Egy feles pohárba kávélikőrt öntünk – nagyjából a feléig. A kiskanalat a homorú felével hozzányomjuk a pohár falához, majd lassan csorgatjuk le ezen az ír krémlikőrt. Ezt követően ismét a kanál segítségével rácsorgatjuk a Cointreau-t, így dekoratív rétegzett italt kapunk. Végül meggyútjuk a koktélt és
  szívószállal szervírozzuk. 

   

  Flaming lamborgini:

  Gyorsan elkészíthető erős, karakteres ízű ital. Az ízlelő bimbók mellett a szemet is gyönyörködteti.
   
  Flaming Lamborghini
   
   
  Hozzávalók:
  • 1 cl grenadine szirup
  • 2 cl Sambuca
  • 2 cl Metaxa 5*
  • 1 cl Galliano
  • 2 cl rum - 80%-os
  • fahéj (őrölt)
   
  Egy Y-alakú pohárba bárkanál segítségével egymásra öntjük az összetevőket. Majd meggyújtjuk az italt. A fogyasztása közben őrölt fahéjat szórunk rá.
   
   

   

  Flaming sambuca

  Flaming sambuca
  Hozzávalók:
  • 30 ml Sambuca (ánizs ízű likőr)
  • 3 szem Kávébab vagy 1 öntet kávélikőr (pl.: Kahlúa)
   
  Elkészítés:
  Egy likőrös pohárba kávédarabokat teszünk vagy kávélikőrt töltünk. Majd nyakon öntjük Sambucával és meggyújtjuk. Ha kialudtak a lángok, ihatjuk is. Vigyázat: a nagyon meleg Sambuca okozhat égési sérüléseket! A kávészemeket el is fogyaszthatjuk, szétrágásuk fokozza az ánizs íz hatását.
   
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket