Másnapos receptek
Habár az alkohol lebomlását a szervezetből nem lehet felgyorsítani, a kellemetlen tüneteket azonban tudjuk enyhíteni. Nem kell egyből kijózanodást serkenti szerekhez nyúlnunk, elegendő, hogyha megfelelő ételeket viszünk a szervezetünkbe.
Az alkohol a sóhoz hasonlóan kivonja a vizet a szervezetünkből, amely a kellemetlen tünetek fő problémaforrását jelenti. Már alkoholizálás közben is célszerű odafigyelni, hogy az alkoholos italok mellett megfelelő mennyiségű vizet fogyasszunk, hidratálva ezáltal az egész szervezetünket. Így nemcsak elkerülhetjük a másnaposságot, hanem gyorsíthatjuk is a regenerálódási folyamatot.
Ha azonban a szilveszteri buli folyamán nem ittunk eleget (az alkoholon kívül) és bekövetkezett a legrosszabb, akkor sincs még minden veszve. Ha másnap szörnyű macskajajra ébredünk, próbáljuk meg összekaparni minden erőnket és főzzünk magunknak másnaposságot enyhítő ételeket Bizonyított tény ugyanis, hogy egyes ételek pozitív hatással vannak a másnaposságra, amelyek segítenek enyhíteni a kellemetlen tüneteket.
Szilveszter másnapján célszerű savanyú ételeket fogyasztani, amelyek kímélik a gyomrunkat és megfelelő ásványi anyagokkal töltik fel a szervezetünket. Készíthetünk gyors recepteket másnaposságra, de ha igazán finomat és ízletesen szeretnénk, akkor praktikus már előre gondolni a macskajajra és akár szilveszter napján elkészíteni az újévi menüt.
Korhelyleves másnapra
Hozzávalók
- 30 dkg savanyú káposzta
- 15 dkg füstölt oldalas
- 15 dkg száraz csípős kolbász
- egy fél citrom leve
- 2 liter víz
- 3-4 babérlevél egészben
- tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- fél fejnyi vöröshagyma
- 4 evőkanál olaj
- 2 púpos evőkanál liszt
- 3-4 csipet édesnemes pirospaprika
- 4-5 szem feketebors, egészben
- só
Elkészítés:
Mossuk át a káposztát bő vízben, majd tegyük fel főni 2 liter vízben. Tegyük bele a babérlevelet, borsot, az apróra vágott oldalast és a felkarikázott kolbászt is. Főzzük puhára, az elforrt vizet pedig folyamatosan pótoljuk.
Miután puhára főtt, készítsük el a rántást. Pirítsuk meg az olajon az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a lisztet és gyorsan kavargatva dolgozzuk simára. Húzzuk le a tűzről, nyomjuk bele a fokhagymát és hintsük meg pirospaprikával. Öntsük fel fél deci hideg vízzel, majd kavarjuk simára.
Ha elkészült, keverjük hozzá a leveshez, nyomjunk bele fél citrom levét, végezetül sózzuk. Tejföllel és kenyérrel tálaljuk.
Székelykáposzta
Hozzávalók:
- 50 dkg savanyú káposzta
- 50 dkg sertéslapocka
- 1 nagy fej hagyma
- 5 dkg zsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 2-3 dl tejföl
Elkészítés:
A húst megmossuk, és kis kockákra vágjuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, és a hússal együtt az olajon fehéredésig sütjük. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd kevés vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, rányomjuk a fokhagymát, majd beledobjuk az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Kis lángon kb. 45 perc alatt félpuhára pároljuk. Ha zsírjára sül, akkor a vizet alatta folyamatosan pótoljuk.
Ha túl savanyúnak találjuk a káposztát, akkor kimossuk, és miután jól kinyomkodtuk, a félkész pörköltbe tesszük. Annyi vizet öntünk alá, amennyi éppen ellepi a káposztát. Főzzük tovább kis lángon további 50 percig, az elforrt vizet szintén pótoljuk. Akkor jó, hogyha a hús és a káposzta egyszerre pirul meg. Ekkor keverjük simára a lisztet a tejföllel, majd sűrűsítsük vele a káposztát.
Savanyú máj
Hozzávalók:
- 1 kg lapocka
- 60 dkg sertésmáj
- 60 dkg vöröshagyma + 1 fej
- olaj
- só
- bors
- pirospaprika
- majoranna
- 4-5 egész babérlevél
- fűszerkömény
- ecet
- cukor
Elkészítés:
Először pörköltet készítünk. Mossuk meg a lapockát, majd vágjuk apróra. 1 fej apróra vágott hagymát kockázzuk fel és dinszteljük meg az olajon. Húzzuk félre és szórjuk meg pirospaprikával. Húzzuk vissza, tegyük rá a lapockát és jó alaposan keverjük össze. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg majorannával. Elkeverjük, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy a végére se süljön el. Főzzük puhára.
A pörkölt után elkészítjük a hagymát. Pucoljuk meg a hagymákat, majd szeleteljük kb. 3-4 mm-es karikákra. Tegyük egy lábasba és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Dobjuk bele az egész babérlevelet, 1 kávéskanál egész köménymagot, sózzuk, majd kb. 10-15 perc alatt főzzük puhára.
Ha kész, zárjuk el a gázt, és tegyünk bele kb. 3 evőkanál ecetet és 2 evőkanál cukrot. Keverjük jól össze, hagyjuk állni.
Mossuk meg a sertésmájat és vágjuk vékony csíkokra. Egyenletesen adagoljuk a puhára főtt pörköltre (ezért fontos, hogy több lé maradjon rajta), és kissé rázogatva főzzük fehéredésig a májat. Ne főzzük túl, hogy puha maradjon. Keverni és sózni már nem kell.
Szűrjük le az ecetes hagymát, dobjuk ki belőle a babérlevelet, majd szedjük rá a puhára főtt máj tetejére. Nyomkodjuk bele a lébe, és rottyantsunk az egészen egyet.
Ha elkészült, fedjük le és hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek jól összeérjenek. Kenyérrel, vagy anélkül fogyaszthatjuk.