• Villámgyors szilveszteri ételek

    Bizonyára veled is előfordult már, hogy a nagy év végi rohanásban az utolsó pillanatra hagytad a szilveszteri menü elkészítését. A szilveszteri vendégváró falatok azonban fontos részét képezik a házi buliknak, hiszen ki ne csipegetne szívesen finom ételeket az éjszaka folyamán, 1-1 pohár ital között?
     
    Összegyűjtöttünk néhány egyszerű és villámgyors szilveszteri receptet, amelyet külön-külön, vagy együtt is tálalhatunk és akár 15 perc alatt is elkészíthetünk.
     
    Villámgyors szilveszteri ételek
     

    Zöldfűszeres camambert torta

    Hozzávalók:
    • 25 dkg vaj, vagy margarin
    • 10 dkg dióbél
    • 4 db kör alakú camambert sajt
    • 15 fél diószem
    • 1 csokor petrezselyem
    • 1 csokor kapor
    • 1 csokor bazsalikom
    • 1 csokor snidling
    • őrült fehérbors
    Elkészítés:
    A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, majd apróra vágjuk. A diót durvára szeleteljük. A vajat elkeverjük a vágott dióval és a zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük.
    A sajtokat vízszintesen kettévágjuk és az alsó részeket megkenjük a fűszeres masszával (mivel a camambert kicsit ragadósabb sajt, ezért csakis nagyon éles késsel vágjunk és szükség esetén picit vizezzük be a kést). Helyezzük a megkent alsó rétegre a felsőt.
    Díszítsük a camambert torta tetejét a durvára vágott dióval, majd legalább 20 percre tegyünk hűtőbe.
    Tipp: a camambert torta kedvenc előétele lesz a borfogyasztóknak, hiszen igen jól harmonizál a vörösborokkal. Érdemes mellé almát is tálalni.
    Elkészítési idő: 30 perc
     

    Diós fasírtgolyók

    Hozzávalók:
    • 1 kg darált hús
    • kb. 10-15 dkg dió
    • 2 kisebb fej hagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 3 tojás
    • 2 szikkadt zsemle
    • 1 csokor petrezselyem
    • 10 dkg parmezán
    • 1 kk. pirospaprika
    • 1-2 ek. mustár
    • só, bors
    Elkészítés:
    A zsemléket langyos vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát kézzel alaposan összedolgozzuk a hússal. Hozzámorzsoljuk a beáztatott és kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, a diót, a petrezselymet, a parmezánt, végezetül sóval, borssal, mustárral és pirospaprikával ízesítjük.
    Az összeállt masszából kis húsgolyókat gyúrunk, amelyeket serpenyőben felforrósított olajban megsütünk.
    Tipp: teflon sütőben is süthető kevés olajon,így egészségesebb.
    Elkészítési idő: 30 perc
     

    Fetakrémes vidám paradicsomok

    Hozzávalók:
    • 6 darab kemény, nagyobb paradicsom
    • 20 dkg fetasajt
    • 1,75 dl natúr joghurt
    • zöldfűszerek ízlés szerint (snidling, petrezselyem, kapor)
    • frissen őrült bors
    • Díszítéshez:
    • pár petrezselyemlevél
    • kapribogyó
    • újhagyma
    Elkészítés:
    A paradicsomokat félbevágom és óvatosan eltávolítom a belsejüket. Amíg a töltelék készül, lefordítva pihentetem, hogy a maradék nedvesség is kifolyjon belőle.
    A fetából, a joghurtból és a fűszerekből sűrű krémet keverek, ezt a masszát adagolom a paradicsomokba. Az újhagymából szemeket, a kapribogyóból orrot, a petrezselyemlevélből szájat díszitek minden paradicsomra. Elkészülés után fél órára hűtőbe teszem.
    Elkészítési idő: 15 perc
     

    Töltött virsli

    Hozzávalók:
    • 4 pár juhbeles virsli
    • 30 dkg sajt
    • 10 dkg margarin
    • piros arany
    • mustár
    • bors
    • 1 tojás
    • 15 dkg májkrém
    • őrölt kömény
    • 25 dkg bacon szeletelve
    Elkészítés:
    A virsliket annyira bevágjuk, hogy jól szétnyíljon, de még ne essen szét.
    A töltelékhez a margarint, a sajt felét, a májkrémet, 1 egész tojást összekeverjük, sóval, borssal, mustárral és őrölt köménnyel fűszerezzük. Kiskanállal a virslikbe töltjük a masszát, majd baconbe betekerjük.
    Kivajazott jénaiba egymás mellé fektetjük a virsliket, a tetejét megszúrjuk a maradék sajttal és 15-20 perc alatt készre sütjük.
    Elkészítési idő: 30 perc