Villámgyors szilveszteri ételek
Bizonyára veled is előfordult már, hogy a nagy év végi rohanásban az utolsó pillanatra hagytad a szilveszteri menü elkészítését. A szilveszteri vendégváró falatok azonban fontos részét képezik a házi buliknak, hiszen ki ne csipegetne szívesen finom ételeket az éjszaka folyamán, 1-1 pohár ital között?
Összegyűjtöttünk néhány egyszerű és villámgyors szilveszteri receptet, amelyet külön-külön, vagy együtt is tálalhatunk és akár 15 perc alatt is elkészíthetünk.
Zöldfűszeres camambert torta
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj, vagy margarin
- 10 dkg dióbél
- 4 db kör alakú camambert sajt
- 15 fél diószem
- 1 csokor petrezselyem
- 1 csokor kapor
- 1 csokor bazsalikom
- 1 csokor snidling
- őrült fehérbors
- só
Elkészítés:
A zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk, majd apróra vágjuk. A diót durvára szeleteljük. A vajat elkeverjük a vágott dióval és a zöldfűszerekkel, sóval, borssal ízesítjük.
A sajtokat vízszintesen kettévágjuk és az alsó részeket megkenjük a fűszeres masszával (mivel a camambert kicsit ragadósabb sajt, ezért csakis nagyon éles késsel vágjunk és szükség esetén picit vizezzük be a kést). Helyezzük a megkent alsó rétegre a felsőt.
Díszítsük a camambert torta tetejét a durvára vágott dióval, majd legalább 20 percre tegyünk hűtőbe.
Tipp: a camambert torta kedvenc előétele lesz a borfogyasztóknak, hiszen igen jól harmonizál a vörösborokkal. Érdemes mellé almát is tálalni.
Elkészítési idő: 30 perc
Diós fasírtgolyók
Hozzávalók:
- 1 kg darált hús
- kb. 10-15 dkg dió
- 2 kisebb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 tojás
- 2 szikkadt zsemle
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dkg parmezán
- 1 kk. pirospaprika
- 1-2 ek. mustár
- só, bors
Elkészítés:
A zsemléket langyos vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk. Az apróra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát kézzel alaposan összedolgozzuk a hússal. Hozzámorzsoljuk a beáztatott és kinyomkodott zsemléket, a tojásokat, a diót, a petrezselymet, a parmezánt, végezetül sóval, borssal, mustárral és pirospaprikával ízesítjük.
Az összeállt masszából kis húsgolyókat gyúrunk, amelyeket serpenyőben felforrósított olajban megsütünk.
Tipp: teflon sütőben is süthető kevés olajon,így egészségesebb.
Elkészítési idő: 30 perc
Fetakrémes vidám paradicsomok
Hozzávalók:
- 6 darab kemény, nagyobb paradicsom
- 20 dkg fetasajt
- 1,75 dl natúr joghurt
- zöldfűszerek ízlés szerint (snidling, petrezselyem, kapor)
- frissen őrült bors
- Díszítéshez:
- pár petrezselyemlevél
- kapribogyó
- újhagyma
Elkészítés:
A paradicsomokat félbevágom és óvatosan eltávolítom a belsejüket. Amíg a töltelék készül, lefordítva pihentetem, hogy a maradék nedvesség is kifolyjon belőle.
A fetából, a joghurtból és a fűszerekből sűrű krémet keverek, ezt a masszát adagolom a paradicsomokba. Az újhagymából szemeket, a kapribogyóból orrot, a petrezselyemlevélből szájat díszitek minden paradicsomra. Elkészülés után fél órára hűtőbe teszem.
Elkészítési idő: 15 perc
Töltött virsli
Hozzávalók:
- 4 pár juhbeles virsli
- 30 dkg sajt
- 10 dkg margarin
- piros arany
- mustár
- só
- bors
- 1 tojás
- 15 dkg májkrém
- őrölt kömény
- 25 dkg bacon szeletelve
Elkészítés:
A virsliket annyira bevágjuk, hogy jól szétnyíljon, de még ne essen szét.
A töltelékhez a margarint, a sajt felét, a májkrémet, 1 egész tojást összekeverjük, sóval, borssal, mustárral és őrölt köménnyel fűszerezzük. Kiskanállal a virslikbe töltjük a masszát, majd baconbe betekerjük.
Kivajazott jénaiba egymás mellé fektetjük a virsliket, a tetejét megszúrjuk a maradék sajttal és 15-20 perc alatt készre sütjük.
Elkészítési idő: 30 perc