• Óvakodj a detoxtól, kerüld el a sürgősségit

  Kevesen vannak olyanok, akik következmények nélkül tudnak bulizni szilveszterkor. A bulizók többsége fejfájással, rossz közérzettel és kimerülten ébrednek újév napján, a pechesebbek azonban kellemetlen éjszakát tudhatnak maguk mögött.
   
  A féktelen ivászat  könnyen a detoxikálóban végezhet, avagy a sürgősségin. 2013. január 1-jével ugyanis bezárt a főváros két detoxikálója, helyettük a sürgősségi osztályokon látják el a súlyos alkoholmérgezéssel bekerülő betegeket.
   
  Óvakodj a detoxtól, kerüld el a sürgősségit
   

  Detoxikáló régen és ma

  Bizonyára mindenki dédelget magában képet a detoxikálókról és számtalan sztorit hallott az oda bekerülő emberekről. A történetek elsősorban részeg fiatalokhoz köthetők, akik határaikat nem ismerve kerültek a kijózanítóba, majd a kötelező „belépő” gyomormosás után néhány órás lábadozás után megszégyenülten távozhattak.
   
  A valóság teljesen másképp néz ki, különösen 2013. január 1. óta, amikor is megszűntek a fővárosi detoxikálók. Az alkoholmérgezésben szenvedő betegeket azóta a sürgősségi osztályokra szállítják megfigyelésre, ahol a kijózanodás után szabadon távozhatnak. Súlyos alkoholmérgezés gyanújával továbbra is a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiájára szállítják a betegeket.
   

  Miért szűntek meg a detoxok?

  A régi detoxikálókban pszichiáterek látták el a súlyosan ittas pácienseket, holott az alkoholmérgezés nem pszichiátriai feladat. A részegség nem más, mint etanol-mérgezés, amelynek ellátása a sürgősségi osztályokra tartozik. A sürgősségin biztosítható a betegek biztonságos és korszerű egészségügyi ellátása, ahol az egyéb betegségek is gyorsan, hatékonyan kizárhatók.
   

  Nőtt a forgalom a sürgősségi osztályokon a detoxok megszűnése miatt?

  Az államtitkárság szerint a detoxikálók bezárása csupán 1-2 százalékkal emelheti a sürgősségi osztályok napi forgalmát. A döntést közel 12 hónapos előkészület előzte meg, amely idő alatt igyekeztek a szakmai minimumfeltételek kialakítását megteremteni. A gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy az ittas emberek elkülönítése nem megoldott és a betegek nyugalmának megzavarása mellett kivitelezett. Szinte mindennapos eset, hogy egy-egy alkoholmérgezésben szenvedő páciens kijózanítása a betegfelvételi helyiségben és a váróteremben történik, ahol a más problémák miatt bekerült járóbetegek nyugalmát megzavaró módon helyezik el a részegeket.
   
  Nincs is megalázóbb, mint egy átbulizott éjszaka után öntudatlanul ébredni a sürgősségi osztály várótermében, a „normális” emberek rosszalló és szúrós tekinteteit nézve. Véletlen balesetek mindenkivel előfordulhatnak, de ha még véletlenül sem szeretnék életünk legkellemetlenebb éjszakáját átélni, akkor fogyasszunk szilveszterkor alkoholmentes koktélokat. Ha ez nem lehetséges, akkor bulizás előtt alaposan olvassuk el a másnaposság megelőző tippjeinket.