• Mikor gyújtjuk meg idén az első gyertyát az adventi koszorún?

    Frissítsük kicsit fel ismereteinket! A keresztény kultúrkörben az advent (ádvent, úrjövend) a karácsony napját (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól (görögkatolikusoknál hatodik vasárnaptól) karácsonyig számított időszak. Karácsony ünnepköre advent első napjától kezdődik és vízkeresztig (január 6-ig tart).
     
    ###ROADBLOCK1###
    Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. Az ünnep első vasárnapja a naptártól függően november 27. és december 3. közé esik. Az utolsó adventi hét hossza lehet egynapos (ha a negyedik vasárnap december 24-re esik), de akár egy teljes hét is (amikor az utolsó vasárnap december 18-a).
     

    Mikor gyújtuk meg a gyertyákat idén?

    Nem nehéz megjegyezni, hogy 2019-ben az első gyertyák december 1-jén, azaz most vasárnap kell meggyújtani. A másoikat december 8-án, a harmadikat 15-én, a negyedik meggyújtása pedig december 22-re esik.
     

    Honnan ered az adventi koszorú hagyománya?

     
    A szokás a 19-20. században terjedt el. Az első adventi koszorút 1839-ben Johann H. Wichern német evangélikus lelkész készítette el. Egy felfüggesztett szekérkerékre 24 gyertyát illesztett, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.
     
    A mai klasszikus kör alakú koszorú fenyőágakból készül, melyre négy gyertyát helyeznek. A katolikus tradíció szerint a gyertyáknak mindig a bűnbánat színét jelképező lilának kell lenniük, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín, mert ez az öröm vasárnapja. A gyertyákat vasárnaponként (vagy azt megelőző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. Az égő gyertyák számának növekvése a növekvő fényre utal, melyet Isten a Jézusra várakozóknak ad karácsonykor.
     
    A katolikus hagyomány szerint minden gyertya egy fontos fogalomra utal: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet.
     
    A gyertyák emellett egy-egy személyt vagy közösséget is szimbolizálnak.
    1.  Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit);
    2.  zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény);
    3.  Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya);
    4.  Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet).
     
    További érdekesség, hogy az adventi koszorú paraliturgikus (sem nem liturgikus, sem nem profán) szokás.
     
    Ha idén igazán szép adventi koszorút szeretnél készíteni, meríts ihletet összeállításunkból, ha pedig érdekeseb koszorúra vágysz, ebben a cikkben mutatunk néhány egyedi ötketet!