• Már nem kérünk a gagyi csokimikulásból

    Eltűntek az áruházak polcairól azok a csokimikulások, amelyeket csokoládébevonóból készítettek. A Magyar Édességgyártók Szövetségének titkára szerint ez azért van, mert a magyarok áttértek a minőségi csokoládé fogyasztására.
     
    Benke Anna elmondta, hogy csokimikulásból 130 különböző féle van forgalomban, különféle ízesítésekkel. Kiemelte, hogy már a cukorbetegek, vagy a paleodiétát követők is megtalálják a számukra megfelelő csokimikulást. A választék nagyon nagy, így ma már szinte bármilyen étrendet követő ehet csokimikulást decemberben. A magyar emberek étkezési szokásait vizsgálva kijelenthető, hogy nincs központi helyen az édesség. A statisztikák szerint a napi kalóriabevitelt tekintve csupán a 2-3%-ot teszi ki az édességfogyasztás Magyarországon.
     ###ROADBLOCK1###
    Szaloncukorból hasonlóan széles a kínálat, mint csokimikulásból, körülbelül 100 különböző féle kapható az üzletekben. Benke Anna szerint érdemesebb azt a szaloncukrot megvenni, amelyiknek valódi csokoládéból van a bevonata, és a tölteléke is természetes anyagokból készült. A csokoládés édesség tárolására azonban nagy gondot kell fordítani, a kakaóvaj ugyanis nagy hőingadozásra kicsapódik, és bár ez nem okoz minőségi romlást, de nem is lesz tőle különösen esztétikus a termék.

    A piaci jelenlét tekintetében a szövetség titkára elmondta, hogy a tavalyi évben a mikulásfigurák 63 százalékát tették ki a szezonális édességek forgalmának. Az ágazat egyébként jól áll, hiszen idén várhatón 200 milliárd forintos forgalmat könyvelhetnek el a végén a gyártók, és ez 5%-os bővülést jelent.
     
    Hiányérzetünk csak a magyar gyártók termékeit illetően lehet, hiszen a magyar édességpiacot minden kétséget kizáróan a külföldi gyártók uralják, övék a piac 80-85%-a. Bár az elmúlt években voltak új beruházások a magyar cégeknél, az ezzel együtt megtörtént felvásárlásoknak köszönhetően azonban az import aránya is növekedett.
     
    És ön mit szeret a legjobban karácsonykor, ha édességről van szó? Szavazzon!
     
     
    ###CODE###