• 7 mesebeli karácsonyi vásár Európában

    Nemcsak Magyarországon, hanem Európa szinte minden részén nagy hagyománya van a karácsonyi vásároknak. Éppen ezért, aki utazni akar decemberben, bőven válogathat az olyan helyszínek közül, ahol csodálatos karácsonyi vásárt is talál.
     
    Bécsi karácsonyi álom a Christkindlmarkton

    A bécsi karácsonyi vásárra a legegyszerűbb eljutni Magyarországról, a fényárban úszó Rathausplatzon évente körülbelül 3 millió vásárló fordul meg. A kézműves termékek és szebbnél szebb karácsonyi ajándékok mellett a kandírozott finomságok, a sült gesztenye, a különböző sütemények és a klasszikus karácsonyi puncs (Weihnachtspunsch) kihagyhatatlan.

    A bécsi vásár november 11. és december 26. között várja a látogatókat.
    Münchenben karácsonykor a forralt bor is szóhoz jut

    A történészek szerint a müncheni a legrégebbi német karácsonyi vásár, a feljegyzések szerint már 1310-ben megrendezték. Persze ilyenkor is derekasan fogy a sör a bajor fővárosban, de természetesen a színes forgatagban a forralt bornak is jut szerep. A Marienplatz amúgy is forgalmas tere a nagyvárosnak, de az adventi időszakban itt is nagyjából 3 millió ember fordul meg.

    A müncheni karácsonyi vásár november 11. és december 24. között tart nyitva.

    Colmar, az igazi elzászi romantika színhelye

    A romantikus francia városban olyan az adventi vásár, mintha csak egy karácsonyi film díszletei között sétálgatnánk. A mesebeli óváros a várakozás idején még romantikusabb, mint bármikor, egymáshoz közel több adventi vásár is hívogatja az utazókat és a helyieket egyaránt.

    Colmar karácsonyi vására november 25. és december 30. között várja a vendégeket.
    ###ROADBLOCK1###
    Tallinn és a középkori romantika

    A balti város igazi középkori hangulatot áraszt magából, nem meglepő, hogy a karácsonyi vásár is hasonló tulajdonságokkal bír. Olyan mintha időgépbe ültünk volna, az óváros szívében álló hatalmas karácsonyfával és a körülötte felállított bódékkal csodás képet fest a tér. Aki pedig az észt konyhára kíváncsi, egész biztosan nem fog csalódni, hagyományos észt étel- és italkülönlegességeket kóstolhat a hószobrok tövében.

    Tallinban november 11. és február 7. között várják azokat, akik egy kis északi hangulatra vágynak.
     
    Zágráb és a horvát életérzés

    A Jelasic téren felállított hatalmas adventi koszorú jelzi az adventi vásár központját, a környező utcákban található árusoktól szinte mindent beszerezhetünk, amire vágyunk egy karácsonyi vásáron. Forralt borból természetesen itt sincs hiány, ahogy a koncertek és a különböző kulturális programok is teljesen megszokottak.

    A zágrábi karácsonyi vásár november 26. és január 8. között várja a horvát fővárosba érkezőket.
    Prágában egy óvárosnyi vásár vár

    Csehország egyébként is gyönyörű fővárosa karácsonykor ünnepi díszbe öltözik, és valódi karácsonyi hangulat uralkodik a városban. Nehéz eldönteni, hogy több kicsi, vagy egy nagy összefüggő adventi vásár van az óvárosban, a lényeg, hogy nem fogunk csalódni a varázslatos Prágáról szóló történetekben karácsonykor sem.

    Prágában november 26. és január 6. között tart nyitva a karácsonyi vásár.
    Helsinkiben még a Mikulással is találkozhatsz
     
    A finn főváros egyik legnagyobb parkjában, az Esplanade Parkban kerül megrendezésre Finnország legnagyobb karácsonyi vására, ahol több mint 120 standdal és igazi ünnepi mulatságokkal várnak mindenkit. A szerencsések még a Mikulással is találkozhatnak, az itt kapható minőségi kézműves termékek pedig bármelyik karácsonyfa alatt megállják a helyüket.

    Helsinkiben december 3-22-ig tart nyitva a hatalmas karácsonyi vásár.
     
     
    És a ráadás? Lyoni Fényfesztivál december elején
     
    December második hétvégéjén, ha igazán nagy csodát szeretnél látni, akkor irány Franciaország, és azon belül is Lyon. A Fête des Lumières, vagyis a Fény Ünnepe 1999 óta gondoskodik arról, hogy a városba érkezők pár napig csak tátott szájjal közlekedjenek a városban.
     
    Idén december 8-11-ig tart a fesztivál, ez a négy éjszaka amellett, hogy rendkívül látványos fényinstallációkkal borítja be a város nevezetességeit, egyben beharangozza a karácsonyt és emlékezik Szűz Máriára is.
     
    ###CODE###