• Pikáns levesek a terítéken - megbolondítjuk a karácsonyt

    Szeretnéd egy különleges fogással megspékelni a karácsonyi menüt? Nem szeretnél idén is halászlét kanalazni? Íme 4 szuper rendhagyó levesrecept a karácsonyi asztalra.
     
    Nemcsak az ajándékokkal, de bizony az ünnepi menüvel is nagy meglepetéseket szerezhetünk családtagjainknak. Összegyűjtöttük a legérdekesebb, de könnyen elkészíthető levesrecepteket, amelyek garantáltan megemelik majd az ünnepi hangulatot.
    ###ROADBLOCK1###
     

    Borleves fahéjhabbal 

    Borleves
    Egy igazán spéci leves, ami nagyon jól passzol különleges, ünnepi alkalmakra. Az édes borleves méltó kezdet a karácsonyi vacsorához, viszont karakteres íze miatt érdemes mértékkel ízlelgetni.
     
    Hozzávalók (4 személyre):
    A habgombóchoz:
    • 4 db tojásfehérje
    • 1 ujjhegynyi só
    • 2 ek cukor
    • 1 kk őrölt fahéj
    • 1 dl fehérbor
    • 2 ek cukor (főzővízhez)
    • 9 dl víz
    A leveshez:
    • 4 db tojássárgája
    • 2 dl habtejszín
    • 4 dl félédes fehérbor
    • 2 ek cukor
    • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
    • 1 csipet só
    • 0.5 citromból nyert reszelt citromhéj
    • 5 csepp citromlé (elhagyható)
     
    Elkészítés:
    A tojásfehérjét verd kemény habbá egy csipetnyi sóval és cukorral, és fűszerezd a fahéjjal. Forralj vizet, majd add hozzá a bort és a cukrot. Ha elovad a cukor, tedd a cukros-boros vízbe a gombócokat, és főzd 2 percig. A megfőtt galuskákat tedd egy külön edénybe. Keverd habosra a tojások sárgáját a tejszínnel, majd hagyd állni. Forralj fel 2 dl vizet a borral, a cukorral és az ujjhegynyi sóval. Töltsd át egy habüstve, és állítsd forró vízgőz fölé. Add hozzá a tojássárgájával elkevert tejszínt, és keverd el jól. Reszeld bele a citrom héját, majd habverővel kevergetve sűrítsd be. Ha kész, ízesítheted még pár csepp citromlével. Ne hagyd kihűlni, tartsd melegen kis lángon!
     

    Sütőtök krémleves

    sütőtök krémleves
    Számtalan módon elkészíthető leves, a sütőtökhöz lehet édes, de sósabb ízeket is hozzáadni – a végeredmény mindig pikáns lesz. Íme egy sós változat.
     
    Hozzávalók (4 személyre):
    300 g sütőtök húsa 
    1 db vöröshagyma 
    2 gerezd fokhagyma 
    2 kiskanál friss kakukkfű 
    200 g bacon 
    2 db csirkehúsleves-kocka 
    2 szelet  felkockázva
     
    Elkészítés:
    Kockázd fel a tököt, vágd finomra a hagymát, a kakukkfüvet és a fokhagymát. Vágd csíkokra a baconszalonnát, és pirítsd ropogósra. A zsírját tedd félre. Add hozzá a hagymát és a foghagymát, majd pirítsd 5 percig. Dobd bele a tököt, önts bele 1 liter vizet és tedd bele a leveskockát. Várd meg míg felforr, majd vedd lejjebb a lángot. Főzd kb. 15 percig, vagyis addig, amíg megpuhul. Ezalatt pirítsd meg a kenyérkockákat a korábban félretett zsírban. A levest botmixerrel pürésítheted. Tálald baconnal és kényérkockákkal. Friss kakukkfűvel és frissen őrölt fekete borssal díszítheted.
     

    Csicseriborsó leves

    Csicseriborsó leves
    Egy igazán egyedi leves nem mindennapi ízekkel. Ha van szárnyas vagy zöldség alapleved, a víz felét helyettesítheted azzal.
     
    Hozzávalók (6 személyre):
    • 2 ek olívaolaj
    • 3 db csirkecomb
    • 1 nagy db vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 ek ras el hanout (4 teáskanál)
    • 0.5 tk gyömbér (frissen reszelt)
    • 0.5 tk kurkuma
    • 0.25 tk fahéj
    • 1 tk fűszerpaprika
    • 1.5 l víz
    • 400 g konzerv paradicsom (darabos)
    • 0.25 db sózott citrom
    • 500 g csicseriborsó konzerv
    • 1 csokor koriander
    • 0.5 citromból nyert citromlé (ízlés szerint)
     
    Elkészítés:
    Forrósítsd fel az oljaat, a húst pirítsd körbe. Add hozzá az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a fűszereket, és pirítsd  kb. 1-2 percig. Öntsd fel vízzel. Tedd bele a paradicsomot és az apróra vágott sós citromot. Ezután főzd közepes hőmérsékleten 60 percig, és add hozzá a leszűrt csicseriborsót. A húst vedd ki, csontozd ki és aprítsd fel. A húst tedd vissza a levesbe, majd főzd tovább kb. 20 percig. A ízesítheted a citromlevével, a tálaláshoz pedig megszórhatod a vágott korianderrel.
     

    Medvehagymás pesto leves

    Medvehagymás pesto leves
    Érdemes egy ilyen könnyű levessel indítani a karácsony menüt, hogy még sok más finomságnak is maradjon hely. További előnye, hogy olcsón és gyorsan elkészíthető.
     
    Hozzávalók:
    • 1 közepes db vöröshagyma
    • 2 db újhagyma
    • 2 ek vaj
    • só ízlés szerint
    • bors ízlés szerint
    • 1 ujjbegynyi cukor
    • 750 ml zöldség alaplé
    • 150 g medvehagyma pesto
    • 100 g crème fraîche
     
    Elkészítés:
    Tisztítsd és mosd meg a kétféle hagymát. A vöröshagymát vágd apróra, az újhagymát pedig szeleteld karikára. A kétféle hagymát dinszteld üvegesre a vajban. Öntsd fel a levessel, majd ízesítsd sóval, borssal, cukorral. Ezután főzd fel, majd főzd alacsony hőmérsékleten kb. 10 percig. A levest botmixerrel pürésítheted, majd keverd hozzá a a creme fraiche-t és a pestot. Igény szerint sóval, borssal ízesítheted.