Így készíts diétás linzert – zsírszegény karácsonyi finomságok
Már a tavalyi évben is megörvendeztettünk titeket néhány
büntetlen karácsonyi recepttel, és a jó szokásunkat idén is megtartjuk. Lássunk tehát négy zsírszegény nyalánkság receptet, hogy 2015-ben is a legjobb formánkban ünnepelhessük a karácsonyt és persze a szilvesztert.
Cukormentes szaloncukor (rumos-diós)
Hozzávalók:
- 50 dkg dió megpirítva és finomra őrölve
- 2 citrom reszelt héja vagy citromolja
- 4 evőkanál rum (opcionális)
- 1 bio narancs reszelt héja vagy narancsolaj
- 1 narancs leve
- 1 citrom leve
- 5 evőkanál házi barack- vagy narancslekvár (cukor- és tartósítószer mentes)
- bevonáshoz 15 dkg min. 70%os kakaó tartalmú csokoládé
###ROADBLOCK1###
Elkészítés:
Pirítsd meg a diót, majd őröld finomra. Gyúrd össze a hozzávalókat, és formázz a tésztából kis golyókat. Kicsit lapítsd ki őket, hogy legyen talpuk, és tedd bele egy papírral bélelt nagy tepsibe, úgy hogy nagyjából 5 mm távolságra legyenek egymástól. Miközben sülnek a kis golyócskák, törj össze 15 dkg csokit, majd olvaszd fel. Ha kész, akkor keverd meg jól és ellenőrizd, hogy elég sűrű-e (minél sűrűbb, annál vastagabb lesz a csokibevonat). Az olvasztott csokit egy teáskanállal öntsd a diógolyókra, majd tedd egy hideg helyre. Ha megkötött a csoki rajtuk, akkor a talpukat mártsd egyenként a csokiba. Várd meg, amíg megköt. Ha forma nem tökéletes, akkor egy késsel javíthatsz a csokibevonaton.
Megjegyzés: A felnőtt változat rummal, a gyerek, alkohol nélkül készítendő:). A talpaknak nem kell feltétlenül csokiból lennie, úgy is nagyon szép, ha csak a golyókon van csokimáz. Édesítéskor cukor helyett használhatsz mézet.
Gluténmentes, almás, mákos süti
Kóstoltál már olyan igazán omlós süteményt, amiben nem volt se tejtermék, se liszt? Ebben a sütiben a kókusz veszi fel minden nedvességet, ad tartást és egyedi aromát. A hozzáadott gyümölcstől függően sokféle ízben elkészíthető. Tehetsz hozzá aszalt és friss gyümölcsöt is. Ha nem hiszed, süsd meg!
Hozzávalók (24 kocka):
- 25 dkg darált mák
- 8 dkg finom kókuszreszelék
- 1 zacskó sütőpor, vagy 2 késhegynyi szódabikarbóna
- 3 db L-es tojás
- idénygyümölcsök pl.:
- 2 alma lereszelve, vagy
- 2 banán áttörve
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2,5 dl víz
Elkészítés:
Egy keverőtálban keverd össze a mákot a kókuszreszelékkel a sütőporral és a fahéjjal. Egy másik tálban keverd össze a gyümölcsöt a vízzel, a tojásokkal és a cukorral (ha teszel bele). Ha adnál hozzá almát, akkor azt reszelve tedd bele, majd keverd jól össze a többi nedves hozzávalóval egy kézi robotgép segítségével. Ha banánnal készül, akkor a nedves hozzávalókat egy botmixerrel is pépesítheted. A száraz hozzávalókat keverd bele a folyadékba. Egy kiolajozott tepsibe (20x30 cm) öntsd bele a tésztát, és süsd 30-40 percig egy előmelegített (170 fokos) sütőben. A még nyers mákos masszára szórkatsz aszalt meggyet, áfonyát vagy friss, piros bogyós gyümölcsöket. Ha megsült, hagyd kihülni, majd szeletelheted.
Megjegyzés: a sütinek a gymölcs adja az édességét. Ha azonban ez nem lenne elég, akkor adhatsz hozzá – igény szerint – 5-10 dkg nád vagy nyírfacukrot.
Kakaós, kókuszos keksz
Hozzávalók (35 db):
- 1/2 bögre (2,5 dl) szénhidrátcsökkentett liszt
- 1/4 Bögre (2,5 dl) kókuszreszelék
- 2 evőkanál light margarin
- 1 tojás sárgája
- 1/2 bögre (2,5 dl) természetes porédesítő (vagy ízlés szerint folyékony)
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Keverd össze habverővel a tojást, margarint, édesítőt, majd add hozzá a sütőporral, sóval, kakaóporral, kókuszreszelékkel elkevert szénhidrátcsökkentett lisztet. Gyúrd össze kézzel az összetevőket. Ha a vaj miatt nagyon ragacsos, akkor tedd a hűtőbe állni fél órát, ha pedig nem áll össze, akkor tegyél bele még margarint. Ha nem akarsz lisztet használni, akkor tépj le egy méretesebb darab sütőpapírt, hajtsd félbe, és rakd közé az összegyúrt gombóc felét és így sodord ki, nem fog se a deszkára ragadni, se a sodrófára. Szaggasd tetszés szerint formára. Süsd 7-8 percig egy 200 fokon előmelegített sütőben (a tepsibe rakjál sütőpapírt). Hagyd kihűlni. Az ünnepek alatt bármikor jól jöhet ez a ropogós édesség.
Karácsonyi linzer
Hozzávalók:
- 30 dkg csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék süteményekhez
- 20 dkg vaj
- 1 teáskanál vaníliaőrlemény
- 8 dkg eritritol por
- 2 tojássárga
- késhegynyi szódabikarbóna
- kiskanál rum
- cukormentes baracklekvár vagy eprlekvár
Elkészítés:
Morzsold össze a lisztkeveréket a vajjal, majd gyúrd össze a masszát a többi hozzávalóval. A tésztából formázz két cipót, majd csavard folpackba, és hagyd állni a hűtőben két órát. Ezt követően nyújtsd fél cm vastagságúra, és szaggasd ki tetszés szerinti formákkal. Süsd 10 percig egy 170 C fokra előmelegített sütőben. Amikor kihűlt, kend meg a cukormentes lekvárral, majd tedd rá a tetejét és szórd meg eritritporral.