Készíts forralt bort otthon, egyszerűen!
Gondoltad volna, hogy a kedvenc téli forró italunkat, otthon is könnyen elkészíthetjük? Mutatjuk hogyan!
Nincs is annál jobb érzés, mikor télen az adventi vásárban megérezzük a szegfűszeg illatát és elkortyolgatunk egy finom forralt bort. Csempészd be otthonodba is az adventi vásár hangulatát házi készítésű forralt borral.
Milyen borból készítsük?
Fehér és vörösborból is egyaránt szoktak készíteni forralt bort, ízlés szerint válaszd ki, melyiket szereted jobban. Használj édes, vagy félédes bort, ha esetleg csak száraz borod van otthon az is megfelelő lehet, csak akkor a fűszerezésnél és az édesítésnél kicsit több anyagot használj. Nem érdemes drága, prémium minőségű bort erre pazarolni, hiszen a fűszerektől, úgysem fog annyira érvényesülni a bor zamata. Régebben a megsavanyodott rosszabb minőségű borból főztek forralt bort, mondván úgyis elveszik a fűszerek a bor ízét, azért mi azt ajánljuk, hogy ne a legrosszabb minőségű bort válaszd.
Recept a klasszikus forralt borhoz
Hozzávalók:
- 1 liter bor
- 8 dkg cukor
- 1 rúd fahéj
- 5 szegfűszeg
- 2 szegfűbors
- Fél citrom szeletelve
Elkészítés:
A forralt bor elkészítésében az egyetlen nagyon fontos dolog, hogy kifejezetten tilos forralni. Egy edénybe öntsd bele a bort, add hozzá a fűszereket, majd folytonos kevergetés mellett lassú lángon főzd forrás előtti állapotig. Vegyük le a lángról, öntsük csészékbe és díszítsük citromkarikával.
Recept gyümölcsös forralt borhoz
Hozzávalók:
- Fél üveg vörösbor
- Fél liter szőlőlé
- 3 szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- Cukor ízlés szerint
- 2 narancs héja
Elkészítés:
Melegítsd lassú tűz felett a bort, a szőlőlevet és a cukrot, majd forráspont előtti állapotban vegyük le a tűzről, keverjük bele a fűszereket és a narancsot, hagyjuk állni egy 30 percet, majd melegítsük újra és ha már elé meleg, öntsük csészékbe.
###ROADBLOCK1###