• Így dobhatsz le pár kilót 3 hét alatt

    A hidegebb időszakban gyakran előfordul, hogy felszedünk pár kilót, és persze ez nem is véletlen. Már kutatások is kimutatták, hogy az emberek átlagosan 2-3 kiló plusszal gyarapodnak a következő strandszezonig.
     
    A gyümölcsök nem hizlalnak annyira
     
    Ennek az egyik oka az, hogy a hideg időben kevesebbet mozgunk, így a feleslegek is gyorsabban pakolódnak testünkre. A másik ok pedig az, hogy a kevés napfény miatt lecsökken szervezetünkben a D-vitamin szint, ami rosszkedvhez, akár depresszióhoz is vezethet, ami elve sokaknál nassoláshoz, falási rohamokat okoz. Másfelől a D-vitamin hiány önmagában is segíti a zsírraktározást.
     

    Ételek, amik fogyasztanak

    Számos súlycsökkentő diétát találhatsz a neten, ezek általában egy-egy kalória-szegény alapanyagnak az étrendedbe való nagy mennyiségű beépítéséről szólnak, mint például alma, káposzta vagy zsírszegény túródiéta. Fontos, hogy ezek a diéták nemcsak a felesleges úszógumitól szabadítanak meg, de tisztító hatásuk is van a szervezetre, téli időszakban kifejezetten ajánlottak időnként.
     
    Citrusfélék sülycsökkentő hatása
     
    Ha nassolni támad kedvünk, jó szolgálatot tehetnek a negatív kalóriás ételek. Ezek olyan táplálékok, melyeket – magas rosttartalmuk miatt – több energiába kerül a szervezetnek megemészteni, mint amennyit kinyer belőlük. Jó példa erre a grapefruit, a káposzta, az ananász, a mandarin, a cékla, a brokkoli, az alma, a répa vagy az áfonya.
     

    Egyél természetes ételeket!

    Kerüld a futószalagon gyártott, „pár perc alatt mikrózhatós”, mesterséges készítményeket.
     
    Kerüld a cukrot
     

    Ne idd meg a cukrot!

    A szénsavas üdítők nagy része, az icetea, a gyümölcslevek bizony nagy mennyiségű cukrot tartalmaznak további mesterséges anyagokkal megspékelve. Nem beszélve sörről és más alkoholos italokról…
     

    Kevesebb kalória!

    Szénhidrátok
     
    Elsősorban a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztása okozza az elhízást. Mindenképpen csökkentsd – lehetőleg minimális szintre – a péksüteményt, a kenyeret, a tésztát, a süteményeket, a cukros és gabonából készült ételeket. A gyümölcsök és zöldségek fogyasztását ezzel szemben melegen alánjuk a hideg időben, amelyek nem csak fogyasztanak, de – a bennük lévő vitaminoknak és rostoknak köszönhetően  nagyon egészségesek is.
     

    Több „jófajta” zsíradék!

    A vaj nem hízlal
    Elsőre meglepő lehet, de zsír a szénhidráttal ellentétben nem válik zsírrá. A zsír nem emeli meg a vércukorszintet és ráadásul jobban laktat is, mint a szénhidrátok. A tévhitekkel ellentétben nem zsírok vezetnek infarktushoz, ez alól csak a transz-zsírok kivételek. Ezek az egyébként is egészségtelen ételekben rejtőznek, mint például a kekszek vagy a chipsek, de a margarinban is ezt található. Ugyanakkor a vaj az ajánlott zsírok közé tartozik.
     

    Fehérjedömping

    Fehérjét elsősorban „állati” alapú élelmiszerekben találunk, mint például tojás vagy különféle húsok. Ha kemény edzéseket végzel, fontos, hogy minél több fehérjét jutass a szervezetedbe.
     
    A fehérje egészséges
     
    Érdemes azonban észben tartani, hogy a gyors fogyókúrák hatása nem tart sokáig, sőt mikor abbahagyjuk, akkor sajnos gyakran nagyobb mértékben visszajöhetnek a nem kívánt centik és kilók (jojó-effektus). Hosszútávú sikereket csak életmódváltással érhetsz el, de a fenti alapelvek segíthetnek, hogy belekezdj egy igazán egészséges életmódod felépítésébe.

     

    Mozgás

    Mozgás nélkül ne kezd el a fogyókúrát
    Önmagában az étkezés megváltoztatása nem egészséges, és hosszút távon nem is eredményes. Éppen ezért mindenképpen ajánlott a rendszeresen mozgás. Télen persze könnyű kifogásokat keresni, és inkább a karosszékbe roskadni. Fontos azonban, hogy ilyenkor is motiváltak maradjunk, olvasd el a sporttippeket, amelyeket hidegben is végezhetsz.