• Síelni mennél? – hasznos tippek mielőtt útnak indulnál

    Jön a tél és azzal együtt a síszezon kezdete is. Alig várod már, hogy lecsússzál a havas csúcsokról? Most összegyűjtöttünk a legfontosabbak, hogy felkészülve indulhass a téli sítúrára.
     

    Síszezon – mikor?

    Síelés

    Nincs egységesen elfogadott síszezon Európában, mivel minden vidéken máskor nyitnak és zárnak a pályák. Vannak helyek, ahol már november közepétől is lehet síelni, azonban legtöbb síterepen december első heteiben kezdődik a szezon és, akár április végéig is tarthat. Decemberben a legkevésbé ajánlott menni, a legrizikósabb hónap, mivel ilyenkor esik le a legkevesebb hó.

     

    Hóbiztos?

    Annál „hóbiztosabb” egy terep, minél magasabban van, amennyiben a sípálya legalacsonyabb pontja 1500 méteren vagy fölötte található, a pálya december elejétől április közepéig hóbiztos.
     
    Síterep
     
    A legtöbb komplett síközpont már rendelkezik hóágyúkkal, amelyek el tudják látni megfelelő hóréteggel a sípályákat, amennyiben elég hideg van, és a hőmérséklet tartósan -2 fok alatt marad. A modern technológiának köszönhetően nem csak a hóesésen múlik a síterep nyitva tartása. A hóágyuk jelentős mennyiségű hódombokat gyártanak a pályaszélén, amelyeket ratrakok segítségével terítik szét a sípályán. A gépek és a sielők által letaposott hóréteg ellenállóbb az időjárással szemben, mint a kezeletlen terep. Szezon vége felé gyakran látni olyan tájképet, amikor már csak a sípályán van hóréteg, mellette pedig már virágokat szedhetnénk.
     

    Kössünk biztosítást!

    A síutak alkalmával bármikor megsérülhetünk, de azért is előfordulhat, hogy mi okozunk balesetet. Több százezer forintba kerülhet, ha külföldön szenvedünk balesetet: Ausztriában például napi 5600 forintnak megfelelő összeget kell kifizetni egy kórházi ellátásért, Svájcban pedig a napi összege 23 ezer forintba rúg, ráadásul a hegyi, illetve a helikopteres mentés díját is megfizettetik. Térítésmentesen kiváltható európai egészségbiztosítási kártyával a magyarországi kötelező biztosítás terhére vehetjük igénybe az szükséges szolgáltatásokat, de az azon felüli ellátások már nem ingyenesek. Éppen ezért mindenképp érdemes baleset és felelősség biztosítást is kötni.
     
    Síző - bármikor érhetnek balesetek

    Szervezett utak

    Rengeteg hazai, illetve külföldi utazási iroda szervez komplett síutakat, ide kattintva számos csomagajánlat közül válogathatunk. Az ár általában tartalmazza az utazást (leginkább busz), a síbérletet és a szállást is (legtöbbször félpanziós – reggeli és vacsora). A legtöbb helyen gyermekkedvezményeket is kínálnak. Az árak változóak, a síterep nagyságágától, felszereltségétől, az időponttól és az ott töltött időtől is függ a költségek mértéke.
     
    Osztrák síterep
     
    Ugyanakkor nem csak utazási irodákon keresztül juthatunk el egy síterepre, mi is szervezhetünk síturát. Ilyenkor arra érdemes odafigyelni, hogy olyan szállást válasszunk, ami közel van a sípályához. Ha autóval indulunk neki, érdemes felkészülni a zordabb időjárásra, vigyünk magunkkal hóláncot, és tetessük fel időben a téli gumit!
     

    Hova menjünk?

    Nem kell több száz, akár ezer kilómétereket  utazni egy kis lesikláshoz, Magyarországon is találunk megfelelően felszerelt sícentrumokat (síliftek, karbantartott pályák, melegedők). A Budapesttől 120 km-re található Eplényben, például 7984 méter hosszú pályarendszerén 16 különböző sí- és 1 szánkóútvonalon lehet hódolni a téli sportoknak. Ugyanakkor a síterep nem túl nagy, néhány lerótt kör után sajnos gyorsan meg lehet unni.
     
    A környező országokban, Ausztriában, Szlovákiában, Szlovéniában vagy akár Erdélyben már találunk nagyobb sípályarendszereket. Ha pedig igazán előkelő síterepket és magas hegycsúcsokat keresünk, – és pénztárcánk engedi – érdemes Franciaország, Svájc vagy Norvégia felé venni az irányt.
     
    Francia síterep
     

    Felszerelés

    Utazás előtt ne felejtsük beszerezni a megfelelő kellékeket (síléc, sícipő, síbot, vízálló, meleg ruházat). Ha azonban erre nincs időnk vagy pénzünk, a legtöbb helyen már a sípályán is bérelhetünk felszerelést, illetve érdemes ellátogatni egy-két hazai síbőrzére, ahol olcsón juthatunk használt síholmikhoz. Ide kattintva megtudhatjuk, hol lesznek idén sívásárok. 
     
    Forrás:
    http://www.sielok.hu/rovat/simania/cikk/hobiztos/
    http://hvg.hu/plazs/20140128_Igy_valhat_remalomma_a_teli_vakacio