Halloween bulit tervezel a hétvégére, de nem tudod, milyen finomságokkal lepd meg vendégeidet? Boszorkányujj, banánszellem és szörnyszem… Íme, néhány gyorsan és olcsón elkészíthető haloweeni partifalatka.
Ha Halloween partit rendezel, nem hiányozhatnak az asztalról a „rémisztő” ételek. Összegyűjtöttünk 6 gyorsan elkészíthető, dekoratív finomságot.
Finom, nem hizlaló, gyorsan elkészíthető, vegetáriánus étel.
Tedd egy tálba a lisztet, a vajat, a darált mandulát, a cukrot és a tojásokat, és gyúrd össze egy masszává. A tésztából sodorj ujjnyi vastagságú (kb. 10 centis) rudakat. A rudak közepére formázz bütyköket, és egy kis késsel karcolj rájuk barázdákat. Az ujjak végére tegyél egész mandulaszeleteket. Majd tedd bele az „ujjakat” egy előmelegített sütőbe, és 180°C-on süsd meg. A mandulaszemeket sütés után öntsd le olvasztott csokival. A rémület garantált!
Olcsón, gyorsan elkészíthető, könnyű partifalat.
Vágd félbe a banánokat és szúrd fel hurkapálcikákra. A narancslevet pedig öntsd egy hosszúkás pohárba, és mártogasd bele a banánokat. Majd a banánokat hempergesd bele a kókuszreszelékbe. Mazsolával rakj ki szemet és szájat banánra – máris készen vannak az ínycsiklandozó szellemek! Ha felnőtt szellemfalóknak készítjük, akkor narancslé helyett fehérborba vagy pezsgőbe is mártogathatjuk a banánokat. Mellé készíthetsz haloweeni mandarint – a gerezdek közé tegyél zellerszárat!
Készíts horrorisztikus szemeket főtt tojásból! Szintén gyorsan elkészíthető, dekoratív finomság.
Főzd keményre, majd vágd fel a tojást. A sárgájából készíts kaszinótölteléket, majd rakd a közepére az olívabogyót és a kapribogyót. Az ereket pedig pirosarannyal vagy ketchuppel rajzold meg.
Egy óra alatt elkészíthető, cukormentes, sós harapnivaló.
Ha megfelezed a virsliket, 20 darab múmiát készíthetsz az alapanyagból. Vágj a sajtalapokból a virslik szélességével megegyező csíkokat. A levestésztából pedig szelj 0,5-1 cm-es csíkokat, majd a virsliket és a sajtreszelékeket tekerd bele a tésztába. A tésztából még kalapokat is készíthetsz a „múmiák” fejére. Borsból rajzolj szemet a múmiának, a ruháját pedig megkenheted felvert tojássárgájával. Majd süsd meg az egészet egy előmelegített sütőben.
Magyarországon ritkán találkozni vele, de Amerikában nagyon népszerű édesség, főként Haloweenkor.
Az alaphoz
A sütőpapír kenéséhez
Öntsd le az almákat forrásban lévő vízzel, majd töröld alaposan szárazra őket. Ezt követően vágd ki a szárát egy hegyes késsel (felül). Használhatsz faágakat, de hurkapálcikát is a fogó készítéséhez. A faágak végeit csomagold be alufóliába, és nyomd bele jó mélyen az almába. A cukorbevonathoz öntsd a cukrot, a mézet, a vizet és az ételszínezéket egy lábasba, és kezd el melegíteni lassan. Ha forr, vedd vissza a hőfokot, és főzd így fél órát. Akkor megfelelő a máz, ha már rátapad a kanálra, és ha egy pohár jéghideg víz cseppentésével, azonnal megdermed, és nem folyik benne szét.
Ha kész, akkor tedd félre, és hagyd 5-7 percig hűlni, hogy sűrűsödjön. Közben kend meg a sütőpapírt vékonyan margarinnal. Majd forgasd bele az almákat – faágfogók segítségével – a cukormázba. Vigyázat forró, nehogy megégesd magad! Végül tedd rá a kivajazott sütőpapírra őket, és várd meg, míg megdermednek.
Öntsd össze a porcukrot, a vajat, a lisztet és vizet, majd gyúrd össze. Majd ezt a tésztát vágd 20 részre. A kisebb részeket lapítsd seprű formájúra, és mindegyikbe helyezz egy-egy ropit. Egy villa segítségével kialakíthatod a seprű szálait. Majd süsd meg egy180°C-ra előmelegített sütőben (kb. 10 percig). Miután kivetted, hagyd hűlni. Végül olvaszd meg az étcsokit, és kend meg a seprűket a „nyelüknél”, és szórd meg a színes cukrokkal. Kápráztasd el vendégeidet, és találd a boszorkányujjakkal mellé.