• Hova menjünk bulizni? – Budapesti partihely tipológia

    Hihetetlen nagy a budapesti buli választék: a dresszkódos dizájn hodályoktól kezdve a nagykabátban forraltborozós romkocsmákig. Partihely mustra, szigorú diszkó-szemüvegen keresztül.
    ###ROADBLOCK1###
    Hogy hova menjünk bulizni? Budapesten erre szerencsére rengeteg válasz adható. Az utóbbi években hihetetlen sokat fejlődött a partikultúra, az európai nagy városokhoz viszonyítva is az élvonalban vagyunk. Fővárosunk nagy előnye, hogy a helyek viszonylag, késő hajnali órákig nyitva tartanak, illetve még mindig jóval olcsóbbak a nyugati nagyvárosokhoz képest. Nem is véletlen, hogy manapság a belvárost járva léptem-nyomon partiéhes turistafalkákba botlunk.
      

    Romkocsmák

    Szimpla kert
    Budapest napról napra a romkocsmák metropoliszává növi ki magát. A buli negyeddé avanzsált Madách tér, Rákóczi út és körút által körülhatárolt területen lassan már a lakosságszámmal vetekszik a partihelyek száma. Ha kocka foteles retró fellegvárakat keresünk elsősorban a Kazinczy utcába érdemes venni az irányt.
      
    Az utcában található a 2002-ben megnyitott Szimpla Kert, Budapest egyik legrégebbi romkocsmája. A magát „posztmodern művelődési otthonnak” aposztrofáló hely évente csaknem egymillió látogatót fogad, mintegy 200 zenei programot szerveznek, de rengeteg filmfesztivál, kiállítás, színházi előadás és még őstermelői, illetve bringás piac is van itt. A nemzetközileg is ismertté vált hely a legalkalmasabb arra, hogy külföldiekkel koccinthassunk. A szedett-vedett enteriőr megtévesztő lehet, az árak ugyanis egyáltalán nem alacsonyak, egy korsó sör ára 500 forinttól kezdődik.
      

    Olcsó alapozós

    Ha a megszokottnál ferdébb estét tervezel, de nem szeretnél már az már elején legatyásodni, arra is van megoldás. A városban már számos olcsóbb kocsmát, bárt találunk. A Kakas Presszó például nagyobb csomópontokon, a Kálvin téren, a Deák téren és a Móriczon is megtalálható. Ugyan nem a dizájn és az elit kultúra központja, de szinte bármilyen italt ihatunk itt olcsón, a sör ára például 390 forint. A helyen ingyenes WiFi, nyerőgépek és sportköveztetések biztosítják a vendégek szórakozását. Erőssége továbbá, hogy tavasztól őszig a nyitott terasz is üzemel.
      

    Hajnalig táncolós

    Ha egy igazi „ereszd el a hajamra” vágysz, akkor látogass el valamelyik Morrison’s-ba. Az Operánál, Népligetnél és Szent István körúton található helyek táncolásra és ismerkedésre a legalkalmasabb terepek Budapesten.
      
    Az Operánál klub 1993 óta várja a táncoláslábú nagyérdeműt. A hely a 30 feletti korosztályt is tártkarokkal fogadja, retró zenékkel és fütyülős welcome drinkkel. Ugyanakkor az egyetemistákról sem feledkeznek meg, szuper olcsó koktél és sörakciókkal kímélik a pénztárcát. A hely előnye egyben a hátránya is, itt ugyanis – jó és rossz értelemben – bárkibe belefuthatsz.
     
    Morisons
      

    Puccparádé

    Ma már több nyugati európai színvonalú szórakozóhely is található a belváros szívében. Az elegánsabb pesti klubokban érdemes egy ízlésen összeválogatott buli szettben megjelenni, több helyen ugyanis már dresszkód is van. Ha nincs ötleted, hogy mit vegyél fel este, ide kattintva gyors és olcsó tippek közül szemezgethetsz.
     
    Urimuri
      
    A Bazilika mellett, a Sas utca 15-ben található Urimuri az egyik legimpozánsabb budapesti szórakozóhely, amely majdnem 300 fő befogadására alkalmas. Letisztult natúr dizájn, elképesztő fény- és hangtechnika, valamint elektronikus partizene biztosítja az urak és hölgyek mulatságát. Finoman szólva se a legolcsóbb pesti klub, egy korsó sör ára 690 forint. Ugyanakkor kivalló minőségű egyedi koktélokat fogyaszthatunk itt, van például piros, sárga, uborkás és még hupililáskék ital is.
      

    Beülős jazz klubok

    if kávézó
    Ha nyugodtabb elmélyülősebb estét tervezel, látogass el valamelyik budapesti jazz klubba. A Ráday utcában található iF kávézóban szinte minden nap színvonalas, élő jazz muzsikát hallgathatsz. A kivalló zenei felhozatal mellett az étlap is nagyon erős, ínycsiklandó gasztró- különlegességek és ínyenc, magyar kézműves sörök közül válogathatsz. A hely gyakran tömve van esetenként, érdemes időben asztalt foglalni. Az egyedien berendezett kávézónak varázslatos atmoszférája van, az árak azonban itt sem alacsonyak.