• Mivel menj haza a buliból?

    Odajutni mindig könnyebb, a hazajutás azonban már jóval neccesebb kérdés. Mi a legjobb megoldás, bicikli, tömegközlekedés, taxi? Néhány jó tanács a nagy hazajutási mizériák elkerülésére.
     
    Amikor bulizni indulunk, gyakran eszünkbe sem jut, hogyan fogunk majd hazajutni. Legrosszabb, amikor az éjszaka közepén, zuhogó esőben, mámoros állapotban próbáljuk meg felvenni a taxitársaságokkal a kapcsolatot, de egyiket sem lehet elérni, és még a leintős megoldás sem jön össze. Hogy elkerülhessük ezeket az idegcincáló helyzeteket, érdemes már az indulás előtt eltervezni, hogyan is fogunk hazajutni.
     

    Taxi

     
    Taxinak elvitathatatlan előnye, hogy háztól-házig visz, gyors és kényelmes megoldás. Hátránya viszont, hogy nagyon drága, és, ha nem időben hívjuk, akkor gyakran várni kell rá. Amennyiben nincs vészhelyzet, ne ints le az utcán taxit, inkább hívd telefonról, úgy jóval olcsóbb. Ha többen vagytok, és egy irányban laktok, érdemes egy autóba szállni, és elosztani az útiköltséget.
     

    Autó

     
    Kocsival buliba indulni nem túl jó ötlet. A belváros jó részén ugyanis nagyon nehezen lehet leparkolni. Nem beszélve arról, hogy amióta a zéró tolerancia érvényben van, súlyos büntetésekkel, a jogosítvány elvételével számolhat az, akinek egy minimális mennyiségű alkoholt találnak vérében. Ha azonban nem tervezel alkoholt inni, jó megoldás lehet autóval indulni, gyorsan hazajuthatsz, és barátaid is hálásak lesznek, ha eldobod őket valameddig.
     
    Ittas vezetés - súlyos következményekkel jár
     

    Sofőrszolgálat

     
    Ha saját autóval indulsz otthonról, de este inni szeretnél, akkor az a legjobb megoldás, ha „bérelsz” magadnak egy sofőrt, aki körülbelül egy taxizás árából hazaviszi az autódat. Ma már egyre több cég szakosodik erre.
     

    Tömegközlekedés

     
    Érdemes megnézni a menetrendeket, az éjszakai buszhálózat egyre kiterjedtebb. Előnye, hogy jóval olcsóbb, mint a taxi vagy a sofőrszolgálat. Ugyanakkor a legtöbb busz ritkán, félóránként, óránként jár éjszaka. Ha nem zavar a tömeg, és a részeg bandáktól sem tartasz, akkor nyugodtan szállj buszra éjjel is.
     
    Éjjeli busz

    Bicikli

    A bicikli egy kényelmes megoldás, persze, ha nem laksz fényévekre a buli helyszíntől. Fontos, hogy tartsd be a szabályokat, sötétedés után nem maradhat el a kivilágítás, legyen rajtad láthatósági mellény, bukósisak stb. A KRESSZ szerint főutakon is lehet biciklizni alkoholfogyasztás után, amennyiben a biciklis biztonságos vezetésére képes állapotban van.

     

    Mol Bubi

     
    Az idei újdonság Budapesten a bérelhető kerékpár, a Mol Bubi. Már számos közbicikli található a városban, amelyek a gyűjtőállomásokon bérelhetők és adhatóak le. Ezek a pontok a város főbb csomópontjain, Pesten és Budán is fellelhetőek. Kedvező áron vehetsz bérleteket, de arra is lehetőség van, hogy egy-egy alkalomra – némi fizetség ellenében – vedd „kölcsön” a bicikliket. Előnye, hogy nem kell saját bringára költened, hátránya, hogy lassabbak, mint az átlagos biciklik.
     
    Mol Bubi

    Gyalog

    Ha nem laksz messze a szórakozóhelytől, akár gyalog is érdemes lehet nekivágni. A városi dzsungel azonban rengeteg veszélyt rejteget éjjel: kirabolhatnak, megtámadhatnak. Nem egy történtet került napvilágra a közelmúltból, hogy szórakozóhelyről hazamenő lányokat bántalmaztak, erőszakoltak meg. Ne indulj el egyedül, szerezz legalább egy útitársat, az a legjobb, ha csoportosan indultok útnak.