A virslin túl – különleges szilveszteri partifalatok
Az egyik legnépszerűbb szilveszteri étel a virsli. Szinte egyetlen házi buli sem telhet el nélküle, különösen éjfél után. Újévkor kötelező jelleggel fogyasszunk sertéshúsból készült virslit, éjfél előtt azonban még tartózkodjunk tőle!
Szilveszter környékén fogy az éves virsli mennyiség 20%-a. A hagyományok szerint ugyanis éjfél után, újév napján malacot kell fogyasztani, mert az előre túrja a szerencsénket, amely egész évünket kísérni fogja.
Az óévben azonban tartózkodjunk a malacos ételektől, mert a babonák szerint ilyenkor nemhogy a szerencsénket túrja előre, hanem az óév minden búját és bánatot cipelhetjük magunkkal. Szilveszter napján ezért válasszunk halas, vagy baromfis fogásokat (amelyeket pedig újév napján tilos enni). A hal ugyanis elúszik, a nyúl elszalad, a szárnyasok pedig elrepülnek az óév problémáival és szerencsétlenségével.
Éjfél előtt készítsünk különleges, ugyanakkor könnyű vendégváró falatkákat. Tartózkodjunk a nehéz ételektől, amelyek a gyomrunkat leterhelve könnyen „parti gyilkos” szerepet tölthetnek be. Ha az alábbi szilveszteri ételek bármelyikét készítjük el, nemcsak jó hangulatban fog telni a házi buli, hanem vendégeinket is lenyűgözhetjük főzőtudományunkkal.
Mini focaccia hallal és olajbogyóval
Hozzávalók (16 darabhoz):
- 25 dkg + 3 dkg liszt
- 1 mokkáskanál só
- 1 kiskanál szárított élesztő
- 0,8 dl olívaolaj
- 16 dkg szeletelt füstölt lazac
- 1 citrom
- 8 db fekete olívabogyó
Elkészítés:
Szitáljuk egy kelesztőtálba a lisztet, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt és annyi meleg vizet, hogy könnyen gyúrható, de ne lágy tésztát kapjunk. Locsoljuk meg 3 evőkanál olajjal, dagasszuk hólyagosra, végül takarjuk le konyharuhával és meleg helyen kelesszük a duplájára.
Ha megkelt a tészta, borítsuk meglisztezett gyúródeszkára. Nyújtsuk 4-5 mm-es négyszögletes formára, majd éles késsel vágjuk 4x4-es részekre.
Vágjuk a füstölt lazacot 16 kisebb darabra, a citromot először hosszában 4 részre, majd további szeletekre. Az olívabogyókat elfelezzük.
Helyezzünk a tésztadarabokra 1-1 lazacot, citromcikket és olívabogyót, majd tegyük alufóliával, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Locsoljuk meg olívaolajjal, hagyjuk picit pihenni, majd ha újból megkelt 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süssük pirosra.
Tipp: ha az olívaolajba zöldfűszereket keverünk, akkor még finomabbak lesznek a falatkák.
Aszpiktojás
Hozzávalók:
15 dkg gépsonka (lehetőség szerint baromfi)
- 3 dkg porzselatin
- 15-20 db petrezselyemlevél
- piros húsú paprika
- 1 kukoricakonzerv
- kb. 15 dkg fagyasztott borsó
- ételízesítő
- 10 db egész tojáshéj
Elkészítés:
A 10 tojást a szélesebbik végén egyenként feltörjük, épp csak akkora nyílást készítve, hogy a hozzávalókat bele tudjuk tenni. A tojások belsejét kikaparjuk, félretesszük (nem lesz rá szükség az aszpikhoz, így abból bármit csinálhatunk). Vízzel kiöblítjük.
A fagyasztott borsót hirtelen átforraljuk, majd lehűtjük.
Elsőként mindegyik tojáshéj belsejébe 1-1 petrezselyemlevelet teszünk (ha megdermedt, ez lesz majd a teteje), majd állítsuk a tojástartóba, nyílással felfelé. Kezdjük el rétegezni a tölteléket: a kukoricát, a felkockázott sonkát, a csíkokra vágott paradicsomot és a borsót, tegyünk kb. a tojás ¾-éig.
Ezt követően készítsük el a zselatint a leírtak szerint, 1-2 kanál ételízesítővel feldobva. Amikor már sűrűsödik, minden tojásba öntsünk belőle óvatosan, hogy a tölteléket teljesen ellepje, amíg a tojás engedi.
Tegyük hűtőbe a tojásokat, és amikor teljesen megdermedt, a hagyományos módon pucoljuk meg.
Avokádó fantázia
Hozzávalók:
3 gerezd fokhagyma
- 3 db avokádó
- 1,5 fej lilahagyma
- fél citrom leve
- 3 evőkanál tejföl
- kb. 1 evőkanál margarin
- só
- bors
- 2 kemény, de érett paradicsom
- 1 nagyobb csokor petrezselyemzöld
- fűszersó
Elkészítés:
Távolítsuk el az avokádó bőrét és a magokat, majd villával törjük apró darabokra a belsejét. Adjuk hozzá a préselt fokhagymát és a reszelt lilahagymát. Keverjük krémesre, majd ízesítsük paradicsomdarabokkal, frissen metélt petrezselyemmel, fűszersóval, borssal és citromlével. Végezetül lágyítsuk a krémet tejföllel és egy kis margarinnal.
Fogyasztás előtt tegyük legalább fél órára hűtőbe. Pirítóssal, vagy sima kenyérrel tálaljuk.
Fűszeres kuszkusszal töltött paprikatekercsek
Hozzávalók (20 kis tekercshez):
- 10 db piros kápia paprika
A páchoz:
- 1 dl olívaolaj
- 1 dl vörösborecet
- 1 teáskanál só
- 1 gerezd összenyomott fokhagyma
- frissen őrölt bors –
- ízlés szerint
A töltelékhez:
- 1 dl instant kuszkusz
- 1 dl forró víz
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1/2 teáskanál só
- 2 teáskanál római kömény
- 1 teáskanál sumac (ennek hiányában 1 teáskanál citromlé)
- 1 kis csokor apróra vágott petrezselyemzöld
- 2 evőkanál sós lében érlelt kapribogyó
Elkészítés:
180 fokra előmelegített sütőben megsütjük a paprikát. Akkor jó, hogyha foltos, már-már picit fekete is. Miután megsült, a meleg paprikákat egy nylonzacskóba tesszük és hagyjuk langyosra hűlni. Ekkor könnyen hámozhatóak és csumázhatóak lesznek. A sütés következményeként elvékonyodott héjukat lehúzzuk, a magokat eltávolítjuk. A paprikákat óvatosan szétnyitjuk, és hosszában félbevágjuk.
Ezután következik a páclé elkészítése. Egy tálba öntjük az olajat és az ecetet, hozzáadjuk a fűszereket és a zúzott fokhagymát, majd alaposan összekeverjük. Egy zárható edény aljába helyezünk egy réteg paprikát, meglocsoljuk a páclével, majd újabb réteg paprika… addig rétegezzük, amíg a tál engedi, a tetejére mindig páclé kerüljön. Egy éjszakára hűtőbe teszem, hogy alaposan átjárják az ízek.
A töltelékhez a kuszkuszt tálba szórjuk, meglocsoljuk olajjal, fűszerezzük, majd forró vízzel leöntjük és lefedjük.
Miután a gabonaszemek megpuhultak (néhány perc), hozzáadjuk a kapribogyót és az apróra vágott petrezselymet. Lefedve hagyjuk teljesen kihűlni.
A paprikaszeleteket kivesszük a pácléből és lecsepegtetjük. A paprikák szélesebbik végére egy bő teáskanálnyi fűszeres kuszkuszt teszünk, majd szorosan feltekerjük és a tetejénél fogpiszkálóval összefogjuk.
Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.