Pikáns levesek a terítéken - megbolondítjuk a karácsonyt
Szerző: Ivanyos Judit
Szeretnéd egy különleges fogással megspékelni a karácsonyi menüt? Nem szeretnél idén is halászlét kanalazni? Íme 4 szuper rendhagyó levesrecept a karácsonyi asztalra.
Nemcsak az ajándékokkal, de bizony az ünnepi menüvel is nagy meglepetéseket szerezhetünk családtagjainknak. Összegyűjtöttük a legérdekesebb, de könnyen elkészíthető levesrecepteket, amelyek garantáltan megemelik majd az ünnepi hangulatot.
Borleves fahéjhabbal
Egy igazán spéci leves, ami nagyon jól passzol különleges, ünnepi alkalmakra. Az édes borleves méltó kezdet a karácsonyi vacsorához, viszont karakteres íze miatt érdemes mértékkel ízlelgetni.
Hozzávalók (4 személyre):
A habgombóchoz:
- 4 db tojásfehérje
- 1 ujjhegynyi só
- 2 ek cukor
- 1 kk őrölt fahéj
- 1 dl fehérbor
- 2 ek cukor (főzővízhez)
- 9 dl víz
A leveshez:
- 4 db tojássárgája
- 2 dl habtejszín
- 4 dl félédes fehérbor
- 2 ek cukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 0.5 citromból nyert reszelt citromhéj
- 5 csepp citromlé (elhagyható)
Elkészítés:
A tojásfehérjét verd kemény habbá egy csipetnyi sóval és cukorral, és fűszerezd a fahéjjal. Forralj vizet, majd add hozzá a bort és a cukrot. Ha elovad a cukor, tedd a cukros-boros vízbe a gombócokat, és főzd 2 percig. A megfőtt galuskákat tedd egy külön edénybe. Keverd habosra a tojások sárgáját a tejszínnel, majd hagyd állni. Forralj fel 2 dl vizet a borral, a cukorral és az ujjhegynyi sóval. Töltsd át egy habüstve, és állítsd forró vízgőz fölé. Add hozzá a tojássárgájával elkevert tejszínt, és keverd el jól. Reszeld bele a citrom héját, majd habverővel kevergetve sűrítsd be. Ha kész, ízesítheted még pár csepp citromlével. Ne hagyd kihűlni, tartsd melegen kis lángon!
Sütőtök krémleves
Számtalan módon elkészíthető leves, a sütőtökhöz lehet édes, de sósabb ízeket is hozzáadni – a végeredmény mindig pikáns lesz. Íme egy sós változat.
Hozzávalók (4 személyre):
2 kiskanál friss kakukkfű
200 g bacon
2 db csirkehúsleves-kocka
2 szelet felkockázva
Elkészítés:
Kockázd fel a tököt, vágd finomra a hagymát, a kakukkfüvet és a fokhagymát. Vágd csíkokra a baconszalonnát, és pirítsd ropogósra. A zsírját tedd félre. Add hozzá a hagymát és a foghagymát, majd pirítsd 5 percig. Dobd bele a tököt, önts bele 1 liter vizet és tedd bele a leveskockát. Várd meg míg felforr, majd vedd lejjebb a lángot. Főzd kb. 15 percig, vagyis addig, amíg megpuhul. Ezalatt pirítsd meg a kenyérkockákat a korábban félretett zsírban. A levest botmixerrel pürésítheted. Tálald baconnal és kényérkockákkal. Friss kakukkfűvel és frissen őrölt fekete borssal díszítheted.
Csicseriborsó leves
Egy igazán egyedi leves nem mindennapi ízekkel. Ha van szárnyas vagy zöldség alapleved, a víz felét helyettesítheted azzal.
Hozzávalók (6 személyre):
- 2 ek olívaolaj
- 3 db csirkecomb
- 1 nagy db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek ras el hanout (4 teáskanál)
- 0.5 tk gyömbér (frissen reszelt)
- 0.5 tk kurkuma
- 0.25 tk fahéj
- 1 tk fűszerpaprika
- 1.5 l víz
- 400 g konzerv paradicsom (darabos)
- 0.25 db sózott citrom
- 500 g csicseriborsó konzerv
- 1 csokor koriander
- 0.5 citromból nyert citromlé (ízlés szerint)
Elkészítés:
Forrósítsd fel az oljaat, a húst pirítsd körbe. Add hozzá az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a fűszereket, és pirítsd kb. 1-2 percig. Öntsd fel vízzel. Tedd bele a paradicsomot és az apróra vágott sós citromot. Ezután főzd közepes hőmérsékleten 60 percig, és add hozzá a leszűrt csicseriborsót. A húst vedd ki, csontozd ki és aprítsd fel. A húst tedd vissza a levesbe, majd főzd tovább kb. 20 percig. A ízesítheted a citromlevével, a tálaláshoz pedig megszórhatod a vágott korianderrel.
Medvehagymás pesto leves
Érdemes egy ilyen könnyű levessel indítani a karácsony menüt, hogy még sok más finomságnak is maradjon hely. További előnye, hogy olcsón és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
- 1 közepes db vöröshagyma
- 2 db újhagyma
- 2 ek vaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 ujjbegynyi cukor
- 750 ml zöldség alaplé
- 150 g medvehagyma pesto
- 100 g crème fraîche
Elkészítés:
Tisztítsd és mosd meg a kétféle hagymát. A vöröshagymát vágd apróra, az újhagymát pedig szeleteld karikára. A kétféle hagymát dinszteld üvegesre a vajban. Öntsd fel a levessel, majd ízesítsd sóval, borssal, cukorral. Ezután főzd fel, majd főzd alacsony hőmérsékleten kb. 10 percig. A levest botmixerrel pürésítheted, majd keverd hozzá a a creme fraiche-t és a pestot. Igény szerint sóval, borssal ízesítheted.