Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
  • Olcsó vendégváró falatok házibulira

    Bizonyára veled is előfordult már, hogy minden pénzedet a karácsonyi ajándékozás és bevásárlás vitte el és nem maradt elegendő kereted a szilveszteri vendégváró falatok elkészítésére. Ha azonban az év utolsó napjára házi bulit terveztél, nem csupán az italok beszerzésére kell gondolnod, hanem valami harapnivalóra is.
     
    Nagy tévhitben élnek azok, akik úgy gondolják, hogy kevés pénzből nem lehet jót sütni-főzni. Ha elegendő időt fordítasz a szilveszteri menü kiválasztására és megfelelően párosítod az egyes fogásokat, akkor kevés alapanyagból igen olcsón úszhatod meg a szilveszteri vendégváró falatkák elkészítését.
     
    Olcsó szilveszteri vendégváró falatok - fasírtgolyók
     
    Nem kell hétfogásos lakomát készítened a házi bulira, hiszen szilveszter estéje mindenről szól, csak nem a mértéktelen evésről. Az alábbi harapnivalókkal biztosan nem nyúlsz félre, sőt, akár még variálhatod is őket. Így biztosan mindenki megtalálja a kedvére valót. A fogások egyenként is igen laktatóak.
     
    Az alábbiakban olyan recepteket válogattunk össze, amelyek nem igényelnek különlegesebb alapanyagokat, azok többsége alap felszereltségnek számítanak a háztartások többségében.
     

    Fasírtgolyók 

    Hozzávalók:
    • 2 zsemle
    • 1,5 dl tej (vagy víz)
    • 60 dkg darált hús
    • 1 vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 2 tojás
    • 2 evőkanál mustár
    • 2 kiskanál majoranna
    • bors
    • pirospaprika
    • liszt a formázáshoz
    • olaj a sütéshez
     
    Elkészítés:
    A zsemléket beáztatjuk a tejbe (vagy vízbe), és miután megpuhult a darált húsba morzsoljuk (gyorsíthatunk a puhulási folyamaton, hogyha felkockázzuk a zsemlét). Apróra felkockázzuk a hagymát, zúzzuk a fokhagymát, amelyeket a tojással együtt a húshoz adagolunk. A hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk, mustárral, majorannával, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük.
     
    A kész masszából vizes kézzel apró golyókat formázunk, amelyeket lisztbe forgatunk és végezetül forró olajban megsütünk.
     
    Tipp: bulira célszerűbb kisebb golyókat formázni, így több fasírtot kapunk. Célszerű 1-1 fogpiszkálón tálalni. Tovább csökkentheted a költséget, hogyha nem olajban, hanem teflonsütőben sütöd készre a fasírtgolyókat kevéske olajon. Na és persze egészségesebb is!
     

    Kapros-tejfölös kenyérlángos lilahagymával és füstölt tarjával 

    Hozzávalók:
    Tésztához:
    • 40 dkg búzaliszt
    • 1 kiskanál só
    • 2,5 dl tej
    • 1 evőkanál cukor
    • 2,5 dkg élesztő
    • 0,5 dl olaj
    • 1 evőkanál aprított kapor
    • 2 dkg margarin a forma kikenéséhez
     Szószhoz:
    • 3 dl tejföl
    • 1 csipet só
    • 1 kiskanál aprított kapor
    • 1-2 gerezd fokhagyma
    Feltét:
    • 3 db lilahagyma
    • 25 dkg füstölt tarja
     
    Elkészítés:
    Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk a cukorral. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, a sót, az olajat és a kaporlevelet, amelyeket alaposan összedolgozunk. Konyharuhával letakarva meleg helyre tesszük egy órára és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó a tészta, hogyha már nemcsak az edény faláról, hanem a kezünkről is leválik a tészta.
     
    A tejfölben elkeverjük a sót, a kaporlevelet és a zúzott fokhagymát.
     
    Apróra vágjuk a megtisztított lilahagymát és a füstölt tarját is kockázzuk.
     
    Egy tepsit kikenünk margarinnal (lehet kör, vagy négyszögletes alakú is), ebbe nyomkodjuk bele a megkelt tésztát úgy, hogy legyen egy pici pereme is a szélén. Megkenjük először a tejfölös masszával, rászorjuk a hagymát és a tarját.
     
    200 fokra előmelegített hőlégkeveréses sütőben 30 percig sütjük.
     

    Virslivel töltött zöldfűszeres kiflifalatok 

    Hozzávalók:
    Tésztához:
    • 50 dkg liszt
    • 2,5 dl tej
    • 2,5 dkg élesztő
    • 1 kiskanál cukor
    • 1 kiskanál só
    • fél kiskanál morzsolt oregano
    • fél kiskanál morzsolt bazsalikom
    • fél kiskanál morzsolt petrezselyem
    • 0,5 dl olaj
     Töltelékként:
    • 11 szál virsli
    • 2 csepp ketchup kiflinként
    • 1 csepp mustár kiflinként
     Kenéshez:
    • 0,5 dl tej
     
    Elkészítés:
    A 2,5 dl tejet langyosra melegítjük, felfuttatjuk benne az élesztőt a cukorral.
     
    A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és beleszórjuk az oregánót, a petrezselymet és a bazsalikomot.
     
    A felfuttatott élesztőt beleöntjük a lisztbe, alaposan összedolgozzuk az olajjal. Egy kilisztezett edénybe, konyharuhával letakarva 1 órára meleg helyre tesszük, és a duplájára kelesztjük.
     
    A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk és fél cm vastag, téglalap formára nyújtjuk. Három, egyenként 12 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat további háromszögekre.
     
    A háromszögek szélesebb felére teszünk két csepp ketchupot és egy csepp mustárt.
     
    A virsliket félbe vágjuk (ha nagyobb virslink van, akkor akár kisseb részekre is, a tészta nagyságához igazítva), a háromszög alakú tésztákat kicsit meghúzzuk, hogy hosszabbak legyenek, rátesszük a virsliket, picit belenyomjuk a tésztába, végezetül elkezdjük feltekerni.
     
    Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a kifliket. Sütés előtt 35 percig hagyjuk még kelni, így ügyeljünk arra, hogy 1-1 kifli között megfelelő távolságot hagyjunk, miközben belepakoljuk a tepsibe a falatkákat.
     
    A sütőt 180 fokra előmelegítjük és kb. 12 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve minden kifli tetejét megkenjük tejjel (ettől jó puha lesz a tészta), és konyharuhával letakarva 10 percig pihentetjük.
     

    Majonézes-virslis lencsesaláta

     Hozzávalók:
    • 80 dkg lencse
    • 2 kiskanál só
    • 3 db babárlevél
    • 1 csomag újhagyma, vagy egy fél póráhagyma (ízlés szerint)
    • 10 evőkanál majonéz
    • 10 evőkanál tejföl
    • 2 kiskanál mustár
    • pár csepp citromlé
    • 1 csokor petrezselyem
    • bors
    • 10 db virsli
     
    Elkészítés:
    Előző este bő vízbe beáztatjuk a lencsét. Másnap leszűrjük és annyi vizet adunk hozz-, amíg el nem lepi. Sózzuk, beledobjuk a babérlevelet és puhára főzzük. Ha elkészült, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
     
    A virslit szintén megfőzzük és várunk, amíg lehűl.
     
    Az apróra vágott hagymát az összekevert majonézhez és tejfölhöz adjuk. Mustárral, citromlével, felaprított petrezselyemmel és borssal ízesítjük.
     
    A virslit karikákra vágjuk és a lencsével együtt a majonézes-tejfölös masszába forgatjuk.
     
    Tipp: virsli nélkül ideális a fasírtgolyó mellé is!
     
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Keresés

Hírlevél feliratkozás

Minden ami buli, szállás és stílus. Értesülj emailben!