Szilveszter.hu

NAP

ÓRA

PERC

MP

A szilveszterig

hátra

lévő

idő

Belföldi szállások Külföldi szállások ProgramokKépeslapküldés
  • A legördögibb szilveszteri ital - krampampuli

    A krampampuli igazi pokolital, csak a bódulat igazi kalandorai számára ajánljuk. Nem pipogyáknak való nedű!
     
    A krampampuli tulajdonképpen nem más, mint cukorral összekevert, erősen fűszerezett alkoholos ital, amelyet fogyasztás előtt rövid időre meggyújtanak. Népszerű alkoholos ital az egyetemisták körében, de előszeretettel fogyasztják szilveszterkor is. Könnyen elkészíthető, látványos ital, amellyel eredményesen alapozhatjuk meg jókedvünket.
     
    Szilveszteri krampampuli
     
    A feltehetően Olaszországból származó ital német közvetítéssel jutott el Magyarországra. Neve az olasz crampus (ördög) és a német Krampeln (krampusz) szavakból erednek. A német hagyományok szerint aki szilveszter estéjén a meggyújtott krampampuli kékes lángjába néz, nagy valószínűséggel látja meg a jövőjét.
     
    Erős jellege miatt igazi férfi ital, komoly búűző jelleggel. A krampampuli garantáltan elűzi az óév összes gondját és baját, de ne lepődjünk meg, ha újévkor erős fejfájással ébredünk.
     
    A krampampuli még az 1848-as forradalom jelképe is volt, amikor néhány jogász Szabadság Csarnokra keresztelte a Pilvax-ot. A „szabadságital” receptjét évekig titkosan őrizték a selmeci diáktársaságok, az ital elkészítése csak Pater Krampampuli kiváltsága volt.
     
    Manapság bárki elkészítheti az ördögi italt, ha szeretné vendégeit levenni a lábukról. A szilveszteri álom parti azonban könnyen rémálommá válhat, ha nem figyelünk oda a mennyiségre. Ha nem akarjuk, hogy a buli hamar véget érjen, csak akkor csináljunk krampampulit, hogyha ismerjük a vendégek szokásait és határait.
     

    Szilveszteri krampampuli recept

    Hozzávalók:
    • apróra vágott cukrozott narancshéj
    • aszalt szilva
    • datolya
    • füge
    • mazsola
    • darabos dió, mandula
    • 50 dkg kockacukor
    • 3-4 dl erős rum
    • 1 l száraz vörösbor
    • 1 l sötétre főzött tea
    Elkészítés:
    Tegyük a gyümölcsöket egy tálra. A tetejére helyezzünk egy fém rácsot, arra pedig egy fém szűrőt, amibe a kockacukrot tesszük. Öntsük le jó erős rummal és gyújtsuk meg. Az égő rumtól a cukor megolvad, ami a tálban lévő gyümölcsökre csepeg. Miután a láng elaludt, öntsük a gyümölcsre a vörösbort, valamint adjuk hozzá az el nem olvadt cukrot.
    Hogy kicsit lágyítsunk az ízén, adjuk hozzá a teát, de a bátrabbak tea nélkül is fogyaszthatják. Gyümölccsel együtt szervírozzuk.
     
Küldd el email-ben Oszd meg Google+-on Nyomtasd ki a cikket

Keresés

Hírlevél feliratkozás

Minden ami buli, szállás és stílus. Értesülj emailben!