• Champagne

    Champagne borvidéke: 

    34.000 hektár terület, Párizstól 150 km-re Észak-Keletre található. Központja Reims és Eperny.
    Meszes a talaj, magas páratartalmú a levegő.
     
    A rómaiak által kivájt 4.sz.-beli pincék rengetege hever a föld alatt kb.700 km pincerendszert kell elképzelnünk.
     
    A magas mészkő tartalmú talaj miatt erőteljes savakkal rendelkező szőlőt lehet szüretelni, mely bor formájában nem túl kellemes. Ebből a negatívumból már 300 éve ügyesen előnyt kovácsolt Champagne. Már a 17. sz. második felében elkészült az első szén-dioxidot tartalmazó palack.
     
    Dom Perignon champagne 

    Champagne szőlőfajtái, terület megosztás: 

    30% Chardonnay, mely adja a gerincet, 30% Pinot Noir, mely adja a testet, és 40% Pinot Meunier mely adja a bujaságot. Chardonnay jellemzően a Cote de Blanc-ban található, míg a Pinot, Montagne de Reimsben.
     
    17 Grand Cru és 38 Premier Cru területtel rendelkezik. /A legjobb minőséget adó területeket hívják így. Tavaly 1 kg szőlő Gr.Cru területről 6 Euróba került/
     
    Kb. 18.000 termelő van. Területek tulajdon jogai általában apáról fiúra szállnak, venni nem nagyon lehet, maximum kihalás útján, iszonyatos magas áron.
     
    Don Perignon volt az első aki a Pinot Noir-ből /kék szőlő/ fehér lét nyert ki.
      

    Szigorú szabályozások: 

    Csak kézzel lehet szüretelni, korlátozzák a terhelést (1 hektáron hány kiló szőlőt lehet termelni), 1 kg szőlőből mennyi mustot lehet préselni. Az első préslé melyet kíméletesen préselnek cuvée-nek hívják. Néhány Champagne ház csak és kizárólag ezt az első préslét használja fel, ez a legjobb minőségű, leggazdagabb. Ha erőteljesen préselik a szemet belekerülhet a héjból a cserző anyag amitől kesernyés lesz az alapbor. 
      

    Alapbor: 

    Minden dűlőt külön szüretelnek és erjesztenek, régen csak fahordóban ma már inkább acéltartályban, így jobban meg tudják tartani az elsődleges gyümölcsös ízeket, illatokat. Az alapbor akár több száz dűlő, akár több különböző évjárat, és több fajta szőlő házasítása. /Taittinger 40 dűlőből, 2-3 fajtából, 10 különböző évjáratból készíti/ A megfelelő cuvée elkészítése után az alapborhoz élesztőt és cukrot adagolnak ezt tirázs likőrnek hívják. Az élesztő lebontja a cukrot , alkohol és szén-dioxid képződik, miután elhal az élesztő üledék képződik. Ekkor még csak ideiglenes zárral (Taittinger-nél koronazárral) zárják le a palackot. 4-6 bar nyomás keletkezik a palackban, ezért erős palack kell hozzá. Minimum 15 hónapig fektetik a pincében, a legtöbb ház azonban 3 évig meg sem mozdítja. (Taittinger Comtes des Champagne 8 évig pihen) Ekkor alakul ki ugyanis a champagne jellege, ekkor lesz telt és gazdag. Minél tovább pihen annál kifinomultabb, krémesebb, elegánsabb lesz, annál kisebbnek érezzük a buborékokat.
     
    Tank erjesztésű pezsgő: champegne-al elletétben, itt egy nagy tartájban megy végbe az erjedés a buborék képződés azután palackozzák. Egyszerűbb gyorsabb folyamat, ezáltal egyszerűbb a végeredmény is. Chmapagne-ban minden palackban külön megy végbe ez a folyamat.
      

    Rázódeszka: 

    Pihenés után a palackban az elhalt élesztőnek el kellene jutni a palack nyakába. Erre találta ki özvegy Cliqout-né a 19.sz. elején a rázódeszkát, ami első időkben vízszintes lap volt lyukakkal tele, később A alakú formát vett, így jobb lett a helykihasználás és tudták a dőlés szöget is változtatni. Ezután megjelentek a rázó paletták, melyek jóval több palackot ráznak egyszerre. Először 8-adokkal körbe forgatják a palackot, aztán 4-edeket vissza. Kb. 2-3 hónap míg leér az üledék a palack nyakába.
      

    Degorzsálás: 

    Kb.-25 fokos folyadékba engedik a palackot fejjel lefelé. Fagydugó képződik, 45 fokos szögben leszedik a kupakot, kilövik a fagydugót, ezután úgynevezett expedíciós likőrt adnak hozzá ami alapborból és cukorból áll. Ekkor állítják be a champagne édességi fokát. Ezután már csak a dugózás, a kosár és a kapszula kerül a palackra. Újabb 1 vagy 2 hónap pihenő és mehet a piacra.
      

    Elnevezések: 

    Blanc de Blanc: 100% Chardonnayból készült champagne 
    Blanc de Noir: 100% Pinot Noirból készült champagne 
    Rosé: alapborhoz vörösbort adnak (csak champagne-ban engedélyezett így rozét készíten, minden más helyen a rozé kék szőlő változóan pár óra, 1 nap héjon áztatásával készül) (Taittinger esetében 12-15% a vörösbor hozzáadás történik) 
    Vintage vagy Millesime: csak egy évjárat borából készül champagne 
    Réserve: hosszan tárolt, egyedileg kezelt bor