• A meleg sör télen sem jó

    A jó buli a jó italokkal kezdődik, az italok minősége pedig nagyban függ a hőmérsékletüktől. Kapj elő egy hőmérőt és figyelj!
     
    Vedd figyelembe, hogy a túlhűtés elfedheti a fehérborok ízét. Ha a vörösborokat túlhűtöd, vékonynak és nyersnek fognak tűnni.
     
     
    Fagyasztóba: -7 °C
    • Krémlikőrök, pl. kávélikőr, tojáslikőr, amaretto
    • Bizonyos párlatok így is fogyasztatók, pl. St. Hubertus, Unicum
    Jól behűtve: 6–8 °C
    • Klasszikus, egyszerű vagy olcsóbb sörök
    • Édes borok (könnyebb természetes édes borok, alacsonyabb savtartalommal)
    • Fino sherry (erősített édes bor)
    • Pezsgők és habzóborok
    Behűtve: 10 °C
    • Klasszikus üdítőitalok
    • Felsőerjesztésű sörök (ale)
    • Könnyű, közepes testű fehérborok (reduktív)
    • Amerikai- és skót whiskyk
    ###ROADBLOCK1###
     
    Enyhén hűtve: 12 °C
    • Közepes/telt, hordóban érlelt fehérborok (tokaji, somlai, egri hordós érlelésű borok, vulkáni talajon termett, erősen ásványos borok)
    • Tokaji édes borok (cukortartalom függvényében, nagyobb űrtartalmú pohárban, jobban behűtve)
    • Könnyű vörösborok (északi borvidékekről, magasabb mésztartalmú termőhelyekről: Sopron, Pannonhalma, Ászár-Neszmély, Etyek, Mátra, Eger)
    Szobahőmérsékleten: 17–18 °C
    • Közepes/testes vörösborok (Szekszárd, Villány, Eger, Dél-Balaton érlelhetőbb borai)
    • Ír whisky, skót malt whisky
    • Párlatok, rövidek, pl. pálinka, Jägermeister, Unicum
    • Portóik (erősített bor)
    A megfelelő hőmérséklet elérésében persze egy szabályozható hőfokú profi borhűtő tud a legtöbbet segíteni. Ennél jóval olcsóbb egy italhőmérő, ilyet könnyedén beszerezhetsz. Ha viszont már nincs időd ilyesmire, akkor hűtőbe ki-be pakolással, vagy jegesvödörbe pakolással tudsz játszani.
    Ökölszabály: bármennyire is gondosan hűtesz, jégből sosem elég!