• Hiányzik a mozgás? – Sporttippek hideg időre

    Nem tudod, mit sportolj a tél beálltával? Túl hideg van a kocogáshoz vagy a biciklizéshez? Íme, néhány hasznos ötlet télre.
     
    Sokan abbahagyják az edzéseket a hidegebb évszakokban. Ráadásul a legtöbbeknek hidegben nagyobb a kalória-bevitelük is – ilyenkor bizony visszajöhetnek a nem kívánt centik és kilók. Télen sem szabad hátradőlni, találhatunk bőven sportokat, amelyek nemcsak fogyasztanak, de még élvezetesek is.

     

    Edzőterem

    Ne keserítsen el a rossz idő, hiszen számos olyan sportolási lehetőség közül választhatsz, amit fűtött, fedett térben végezhetsz. Ha még nincs bejáratott edzőtermed, keress egyet! Sok helyen kínálnak akciókat, bérleteket kedvező feltételekkel. Érdemes többféle sportot kipróbálni, hogy megtalálhasd a számodra legmegfelelőbb mozgást. Emellett ajánlott váltogatni az edzési formákat. Íme, néhány sport, amit edzőteremben űzhetsz:

     

    Spinracing

    Spinning
    A spinracing (spinning), vagyis teremkerékpározás elsősorban a sebesség szerelmeseinek ajánlott. Az edzőtermi, csoportos spinracing-tréning szakképzett oktatók irányításával folyik. Amellett, hogy gyorsan égeti a kalóriákat még szórakoztató is – a zenés edzések rögtön feldobják majd kedved. Némi gyakorlással akár egy 50-60 perces tréning is sikeresen teljesíthető.
     

    Zsírégető-step

    A step miközben fogyaszt és fejleszti az állóképességet, néhány új tánclépés elsajátítására is lehetőséget ad. Az edzéseken a step-lépéseket a főbb izomcsoportokat célzó, különböző eszközök használatával (szalag, súlyzó, soft-ball) váltogatják.
     
    Zsírégető-step
     

    Taposógép

    Taposógép használatával gyorsan leadhatsz pár kilót, emellett formásít és izmosít is. Érdemes elmenni az edzőterembe vagy otthonra beszerezni egy gépet. Nagy előnye, hogy taposás közben másra is koncentrálhatsz – akár tévézhetsz vagy olvashatsz is.
     

    Téli sportok a szabadban  

    Öltözködés

    Hideg időben is számos sport végezhető a szabadban, azonban ilyenkor nagyon oda kell figyelni az öltözködésre. Öltözködj rétegesen: a legalsó réteg lehetőleg legyen szintetikus; felette levő, valamilyen hőszigetelő anyagból (pl. gyapjú); legfelülre pedig vegyél fel valamilyen szellőző, de vízlepergető öltözetet. Emellett fontos a fejet és fület takaró sapka, illetve sál, kesztyű és a vastagabb zokni viselete.
     
    Arra is érdemes odafigyelni, hogy ne „öltözz túl”, mivel mozgás közben testünknek kicsit fáznia kell ahhoz, hogy ideális körülmények között sportolhassunk. A túl meleg ruházat fokozza az izzadság képződését, a nedves test pedig gyorsan veszít a hőmérsékletéből, nagyon rossz esetben akár vészes kihűlés (hipotermia) is kialakulhat.
     

    Futás

    Kocogás a Margit-szigeten
    Jó hír a kocogás szerelmeseinek: hidegben sem kell pótcselekvést keresni, viszont a fent említett öltözködési ajánlásokat érdemes figyelembe venni. Fontos, hogy hideg időben hajtsd túl magad. Nem ajánlott esőben és szeles időben kocogni. A nedves időben a test nehezen szabályozza a hőmérsékletet, a víz jóval több hőt von el a szervezettől, mint a levegő, így sokkal gyorsabban is hűti le azt. A szél pedig azért veszélyes, mert a ruházaton átfújva eltávolíthatja, a test körüli meleg légréteget.
     
    Hidegebb időben is érdemes folyamatosan pótolni a folyadékot, ugyanis a benti fűtés és a kinti levegő kiszáríthat, sőt emiatt még nagyobb a folyadék igényünk (2-2 és fél liter). Ha a szabadban sportolsz, fogyassz belülről is melegítő italokat, például teát.
     

    Korcsolya

    Nem vétetlenül az egyik legnépszerűbb téli sportág a korcsolyázás – átmozgat, felmelegít, és baráti összejöveteleknek, randiknak is ideális helyszíne a jégpálya. Hasznos tipp: kerüld el a végtagtörést, és elsőre ne próbálkozz a képernyőn látott piruettekkel.
     
    Városligeti Műjégpálya

    Sífutás

    A sífutás az egyik legnépszerűbb olimpiai sportág, de egyre többen űzik hobbiból is. Azoknak, akik szeretnek futni vagy kocogni kifejezetten ajánlott a sport, mivel hasonló izmokat mozgat meg (pl. térd, comb, kar), és még fogyaszt is. Szerezz be sífutó felszerelést – ha pedig leesik egy nagyobb mennyiségű hó, irány a természet! Jó tanács: gyakorlott sífutó véleményét, mielőtt belevágsz.
     

    Síelés

    Síelés
    A síelés szerelmesei az első hó leesésétől jönnek igazán lázba. Ők azok, akiket a rossz idő inkább feldob, mintsem lehangol. Igazán változatos síterepekre több száz, akár ezer kilométereket is utazni kell, azonban már Magyarországon is találhatsz megfelelően felszerelt sícentrumokat (síliftek, karbantartott pályák, melegedők). A Budapesttől 120 km-re található Eplényben, például 7984 méter hosszú pályarendszerén 16 különböző sí- és 1 szánkóútvonalon lehet hódolni a téli sportoknak.