• Olcsó koktélok otthonra – mixer tippek kezdőknek

    Szereted a finom koktélokat, de nem akarsz több ezer forintot költeni szórakozóhelyeken pár pohár italért? Itt az idő, hogy beletanulj az otthoni koktélkészítés rejtelmeibe.
     
    Az egyedi és finom koktélok különlegessé tudnak varázsolni egy estét. A vendéglátóhelyeken azonban átlagosan 1000-1500 Ft-ért kaphatsz egy pohárral, míg házilag sokkal kevesebből is összeállíthatod kedvenc koktéljaidat. Mindig érdemes odafigyelni, hogy olcsó, de minőségi alapanyagokat válassz az otthoni mixerkedéshez.
    ###ROADBLOCK1###
     
    A koktélok elengedhetetlen kellékei a gyümölcsök és gyümölcslevelek, amelyekhez viszonylag olcsón hozzá tudunk jutni. Az alkoholokat azonban már drágábban tudjuk csak megvenni. Az otthoni italgyártáshoz ugyan nem szükséges, hogy profi koktélos eszközökkel rendelkeztünk, de nem árt, ha begyűjtünk néhány alapkelléket - például egy shaker-t, amelyben össze tudjuk rázni az italokat.
     

    Koktélkészítés olcsón és gyorsan

    Elsőként azt érdemes végiggondolni, hogy milyen alkoholfajtából szeretnénk elkészíteni koktéljainkat. Ha megtaláltuk a megfelelő alkoholokat, akkor már csak a gyümölcsökkel és gyümölcslevekkel kell operálni. Ne feledkezzünk meg a jégről, amit nagyobb kiszerelésben akár már benzinkutakban is meg tudunk venni.
    A legtöbb olcsóbb koktél az alábbi alkoholfajtákból készül: vodka, gin vagy fehér rum.
     

    Vodkából készülő koktélok

    Salty Dog

    Hozzávalók:

    4.0 cl vodka
    10.0 cl grapefruitlé
     
    Elkészítés:
    A „Salty Dog”, nyersfordításban „Sós Kutya” elnevezésű ital a legrégebbi koktélok egyike. Sokan azért szeretik, mert kevés alapanyagból és gyorsan el lehet készíteni. Öntsük egy shaker-be a 4.0 cl vodkát és a 10.0 cl grapefruitlét. Rázzuk össze, majd töltsük egy olyan highball pohárba, aminek belsejét előzetesen körül raktuk sóval. Végül citromkarikával díszíthetjük.
    Alkoholtartalom:
    11,5 %
     

    Sex on the Beach

    Hozzávalók:

    4.0 cl vodka
    2.0 cl barackpálinka
    4.0 cl narancslé
    4.0 cl áfonyalé
     
    Elkészítés:
    A Sex on the Beach az egyik legnépszerűbb koktél. Alkoholmentes változata is van, amely a vodka és a barackpálinka helyett baracklét tartalmaz. Öntsünk egy jéggel teli shaker-be 4.0 cl vodkát, 2.0 cl barackpálinkát, 4.0 cl narancslét és 4.0 cl áfonyalét. Rázzuk jól össze, majd egy jéggel töltött highball pohárba öntsük bele a koktélt. Naranccsal díszíthetjük.
    Alkoholtartalom: 16, 5%
     
    Sex on the Beach

    Ginből készülő koktélok

    Gin Fizz

    Hozzávalók:
    4,5 cl gin
    3.0 cl frissen facsart citromlé
    1.0 cukorszirup
    8.0 cl szóda/ásványvíz
     
    Elkészítés:
    Egy jéggel töltött shaker-be öntsünk 4.5 cl gint, 3.0 cl frissen facsart citromlét és 1.0 cl cukorszirupot. Rázzuk össze, majd töltsük a koktélt egy highball pohárban. Ezt követően öntsük fel az egészet 8.0 cl szódával/ásványvízzel. Citromkarikákkal díszíthetjük.
     

    Orange Blossom

    Hozzávalók:
    4.0 cl Gin
    1.0 cl Cukorszirup
    6.0 cl Narancslé
     
    Elkészítés:
    A 4.0 clt gint, a 1.0 cl cukorszirupot és a 6.0 cl narancslét öntsük egy shaker-be és rázzuk jól össze, majd töltsük az egészet egy borospohárba. Végül narancsszelettel és koktélcseresznyével díszíthetjük.
    Alkoholtartalom:
    13-17%
     
    Orange Blossom

    Fehér rumból készülő koktélok

    Cuba libre

    Hozzávalók:
    5.0 fehér rum
    10.0 cl kóla
    lime
     
    Elkészítés:
    A szintén nagyon népszerű Cuba Libre, ami kubai rum és az amerikai kóla keveréke. A neve egyébként a kubai szabadságharc egy csatakiáltásából származik. Öntsünk egy jeges highball pohárba 5.0 fehér rumot és 10.0 cl kólát. Majd keverjük meg a koktélt, arra vigyázva, hogy ne menjen ki belőle a szénsav. Lime-mal ízesíthetjük.
    Alkoholtartalom:
    12%
     

    Pina Colada

    Hozzávalók:
    3.0 cl fehér rum
    3.0 cl kókusz szirup
    9.0 cl ananászlé
     
    Elkészítés:
    A Pina Colada 1973 óta Puerto Rico hivatalos itala. Tegyünk a shaker-be összezúzott jeget, 3.0 cl fehér rumot, 3.0 cl kókusz szirupot és 9.0 cl ananászlét. Összerázás után töltsük az italt egy előre behűtött pohárba.